Deci sad dajemo imena  po likovima iz Harija Potera, a jedno žensko ime je posebno postalo popularno

Izvor: Prva.rs, 11.Avg.2018, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deci sad dajemo imena po likovima iz Harija Potera, a jedno žensko ime je posebno postalo popularno

Pomama za likovima iz kultnog književnog dela "Hari Poter" traje već više od 20 godina. Knjige se i dalje prevode, filmovi se gledaju na desetine puta, otvoreni su brojni muzeji u čast malog čarobnjaka, a kolekcije proizvoda inspirisane njim još uvek se prodaju za tren oka.
Sedam romana i niz filmskih ostvarenja oblikovali su našu tinejdžersku maštu, pa možda i ne treba da čudi to što ljudi sve češće nazivaju svoju decu po likovima iz Harija Potera.
Neka od imena koja stranci >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << već uveliko daju svojoj deci su Moli, Rendžer, Viktor, Orion, Trevor, Sibil, Remus, Džini, Fajr, Nev, Sajrus... Ali, jedno žensko posebno se ističe, i ima ga i u Srbiji! Navodno, u modu se vratilo upravo zahvaljujući samo serijalu o malom čarobnjaku.
Reč je o ženskom imenu Luna.
Lik Lune Lavgud pojavio se 2003. godine u romanu Hari Poter i red feniksa, a lik plavokose i plavooke male veštice stekao je brojne poklonike. Brojni fanovi mislili su da bi upravo ona trebalo da bude Harijeva devojka.
Na latinskom jeziku Luna znači Mesec, a značenje je zadržala i na živim romanskim jezicima. U rimskoj mitologiji, Luna je bila boginja Meseca, a u 15. veku za alhemičare je Luna značila "srebro". Postoje pisani tragovi da je ime postojalo i u hebrejskom jeziku, ali temelji značenja koje danas ima ipak pripadaju latinskom.
Izvor: stil/miss7

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.