Da li je ovo najružnija žena na svetu?

Izvor: B92, 13.Feb.2013, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je ovo "najružnija žena na svetu"?

Žena nazvana “najružnijom na svetu” konačno je sahranjena u rodnom mestu u Meksiku 153 godine posle njene smrti.

Hulia Pastrana koja je bolovala od retke bolesti bila je korištena za putujuće izložbe po Evropi sve do smrti usled komplikacija na porođaju 1860.

Čak i posle njene smrti, njeno telo je izlagano svuda po svetu.

Na posletku je završila u magacinu Istraživačkog instituta u Oslu, a umetnica Laura Anderson Barbata vratila je njeno telo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Meksiko.

“Osećala sam da ima pravo na dostojanstvo i svoje mesto u istoriji”, rekla je Barbata.

Pastrana je rođena u Meksiku 1834. i patila od kongenitalne terminalne hipertrihoze zbog koje je njeno telo bilo prekriveno gustom dlakom.

Uz to, imala je i gingivalnu hiperplaziju koja je učinila da njene usne i desni budu gotovo potpuno neelastične.

Prodata je nekoj vrsti putujućeg cirkusa 1854. Ipak, dok je bila u Njujorku, uspela je da se uda za čoveka po imenu Teodor Lent koji je postao njen menadžer.

Istoričari tvrde da je on samo želeo da upravlja njenim novcem i vodio je po Evropi pod imenom “žena medved”.

Međutim, zabeleženo je i da je imala talenat za muziku, ples i jezike i da je bila izuzetno velikodušna prema siromašnima.

Umrla je usled komplikacija na porođaju u 26. godini života.

Smrt, međutim, Lenta nije zaustavila da eksploatiše njeno telo – balzamovao je telo žene i sina koji je patio od iste bolesti i umro nekoliko sati po rođenju i nastavio da ih izlaže na vašarima.

“Pošto je na posletku završila u podrumu, izgubila je svako dostojanstvo. Sanjala sam o tome da je vratim u Meksiko i sahranim”, kaže Barbata.

Pastrana će biti sahranjena u utorak na groblju Sinaloa de Lejva u blizini njenog rodnog mesta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.