Autorka Hari Potera prijavljena policiji: Definitivno je počinila zločin

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 21:24

Autorka Hari Potera prijavljena policiji: "Definitivno je počinila zločin"

Britanska transrodna novinarka i rijaliti zvezda Indija Viloubi, podnela je krivičnu prijavu protiv Džoane Rouling, zbog "transfobnih komentara" na društvenoj mreži X u kojima ju je autorka serijala o Hariju Poteru nazvala muškarcem.

"JK Rouling je definitivno počinila zločin. Pravno sam žena. Ona zna da sam žena, i nazvala me muškarcem. To je zaštićena kategorija, tako da predstavlja kršenje i Zakona o ravnopravnosti i Zakona o prepoznavanju polova. Ona je to objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Tviter nalogu sa 14 miliona pratilaca", rekla je ona u intervjuu za Biline TV.

Navela je i da je Rouling svojim komentarima inspirisala pratioce da joj pošalju "neke od najzlobnijih uvreda na društvenim mrežama".

Viloubi je podnela prijavu policiji Nortumbrije, prenosi Roling stoun.

„Ne znam da li će se to tretirati kao zločin iz mržnje, zlonamerna komunikacija, ali što se mene tiče, to je potpuni prekršaj. Pravno sam žena. Ona zna da sam žena i zove me muškarcem. Transrodni identitet je zaštićena karakteristika, baš kao što je rasa, baš kao što je i seksualnost", navela je Viloubi.

Rouling je od 2018. u više navrata davala transfobične komentare na društvenim mrežama. U jednom od postova navela je da su je advokati savetovali da tuži Viloubi za klevetu, jer ima "čist slučaj".

„Ignorisala sam ovaj savet jer nisam htela da se trudim da Indiji dam publicitet za kojim tako očigledno žudi. Ipak, svi moramo da damo svoj doprinos u borbi protiv mržnje, tako da će Indiji biti drago da sazna da sam primetila njegovu homofobiju, rasizam i nehuman stav prema imigraciji", navela je britanska književnica u jednom od postova.

Ona je objavila i snimke izjava u kojima Viloubi kaže da će krenuti „Trampovim putem“ u vezi sa imigrantima. Rouling je takođe prokomentarisala da „nijedan zakon nikoga ne primorava da se pretvara da veruje da je Indija žena“.

„Po mom mišljenju, Indija je klasičan primer muškog narcisa koji živi u stanju neprestanog besa zato što ne može da primora žene da ga doživljavaju po njegovoj proceni", dodala je ona. Policija Northumbrije kaže za Roling Stoun da je primila pritužbu, ali nije mogla da komentariše identitete umešanih strana. Američki magazin navodi da je britanska autorka jedna od "najangažovanijih transfoba na društvenim mrežama".

Glumac Danijel Redklif, koji je tumačio Potera u filmskim adaptacijama njenih romana, izjasnio se protiv stavova autorke. „Transrodne žene su žene. Svaka izjava o suprotnom briše identitet i dostojanstvo transrodnih osoba i u suprotnosti je sa preporukama profesionalnih zdravstvenih udruženja koja imaju daleko više stručnosti o ovoj temi", naveo je on.

Prema britanskom Zakonu o ravnopravnosti iz 2010. godine, zabranjena je diskriminacija zbog promene pola. Viloubi je stekla slavu u Velikoj Britaniji kao reporterka na ITV-u i postala prva transrodna voditeljka tok šoua "Loose Women". Takođe se takmičila u VIP Velikom bratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.