Шта нам доноси вештачка интелигенцја и друштвене мреже? Да ли се назире крај или нам живот постаје као скрол?

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 15:37

Шта нам доноси вештачка интелигенцја и друштвене мреже? Да ли се назире крај или нам живот постаје као скрол?

Свет је почео из корена да се мења развитком прве рачунарске мреже на свету АРПАНЕТ 1969. године. ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) је осмишљен као војни пројекат Министарства одбране САД који је за циљ имао складиштење и преусмеравање пакета података међу рачунарима. Фото: PrtSc Овај >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пројектат је био основа за каснији, много већи пројекат, на коме почива данашњи интернет. Најважнији моменат за развој интернета је свакако 1983. година када је тадашња мрежа прешла са NCP-a (Network Control Protocol) на TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), што је значило прелазак на технологију каква се и данас користи.
Деведесетих долази до развијања услуга као што су World Wide Web, Chat, електронска пошта, док се двехиљадитих дешава један нови технолошки и социолошки феномен, а то су друштвене мреже и појава вештачке интелигенције.
Како је све почело? Friendster i MySpace су биле претече данашњих друштвених мрежа. Фриендстер је у року од три месеца од свог настанка имао три милиона корисника, што значи да је на 120 корисника интернета у том тренутку имао профил на друштвеној мрежи Фриендстер. Јуна 2006. године MySpace је у САД имао више посета него Гоогле.
Facebook је на сцену ступио 2004. године и за само четири године је успео да освоји свет. Данас Facebook доминира у свету социјалних мрежа, а уз успешне аквизиције Whatsapp-а, Instagrama, Oculus VR-a ова друштвена мрежа је усамљена на броју један.
Фото: PrtSc Позитивна ствар везана за друштвене мреже је свакако одржавање контакта и проналажење пријатеља на свим светским меридијанима, али уз позитивне ствари свакако иду и оне негативне, којих смо мање или више свесни. Уместо да се обавештајне службе или ваш послодавац данас мало више помуче око информација, ваших интересовања, контаката, ви све те податке дајете на тацни.
Оно што је посебно забрињавајуће јесте приступ вашим приватним подацима и дозволама које дајете, веома често и несвесно. Тако да светске компаније добијају приступ вашем рачунару или телефону готово у потпуности.
Друга битна ствар која се данас дешава, а уско је везана за друштвене мреже јесте потпуно одсуство реалности и стварање једног виртуалног имагинарног света којег видимо на друштвеним мрежама.
На платформама попут Инстаграма не можемо често да видимо плач, тугу, емоције. Све је гламурозно и луксузно. Светске звезде и разни инфлуенсери постављају животне стандарде који се огледају у луксузу, а ту слику покушава да следи милион младих. Фото: Unsplash/dole777 Вештачка интелигенција Оно што смо виђали у научно-фантастичним филмовима седамдесетих и осамдесетих година данас постаје реалност. Термин вештачка интелигенција први пут је употребио Џон Макарти 1995. године како би обухватио процесе неопходне да би се машина опонашала на начин који људи карактеришу као интелигентан.
Данас се брзином светлости развија вештачка интелигенција и оно што је било до јуче подведено под “теоријом завере“ данас постаје реалност.
Извештај Голдман Сакса из марта 2023. године проценио је да вештачка интелигенција способна за стварање садржаја, може да обавља четвртину посла који тренутно раде људи. То у пракси значи да је вештачка интелигенција могла да замени аутора овог текста у писању чланка.
Оно што је свакако позитивно јесте да Вештачка интелигенција није способна још увек за спровођење задатака који подразумевају изричито људске квалитете, као што су емоционална интелигенција и размишљање изван калупа.
Мартин Форд, футуриста и аутор књиге “Правило робота”, сматра да постоје три категорије људи и послова који ће бити релативно заштићени у догледној будућности.
По Форду, у прву категорију спадају истински креативни послови и људи. Реч је о пословима који се не обављају само по формулама и који не подразумевају прераспоређивање ствари. То су послови из домена науке, права, медицине…
Друга заштићена категорија јесу послови који захтевају софистициране међуљудске односе. Форд указује на медицинске сестре, пословне саветнике, истраживачке новинаре.. Фото: Pexels Трећа категорија подразумева послове који траже много мобилности, спретности и способности решавања проблема у непредвидим окружењима. Овде је реч о занатским пословима, као што су електричар, водоинсталатер, заваривач, фризер и слично.
Свету су потребне иновације, то нико не спори. Свака индустријска револуција је донела глобално побољшање, али свака позитивна промена је губила на вредности када је човек одлазио у другу крајност и када су се од стране људи злоупотребљавала техничка и технолошка достигнућа.
Уколико до човекове свести и креатора дигиталног Бога не допре да су покренути процеси који могу да доведу до нестанка нас као здраворазумских људских бића, можда за читав људски род буде касно.
Свет је тренутно постао као скрол на Тик Току. Заокупљују нас небитне ствари, пажња нам траје свега пар секунди. Угледамо се на лоше узоре, потиремо сопствену личност и не развијамо сопствена знања, већ се ослањамо на Google или Chat GPT 4.
Осамљујемо се у четири зида, дружимо се са виртуелним пријатељима, купујемо и плаћамо електронски, почињемо да водимо љубав преко ВР-а, наручујемо дроновима и роботима храну из ресторана.
Запита ли се неко на шта ће свет да личи само ако на 24 часа падне систем или нестане струја? Можда одговор на то има вештачка интелигенција.
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта нам доноси вештачка интелигенцја и друштвене мреже? Да ли се назире крај или нам живот постаје као скрол? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.