Банатић – Кућа „Блокстока“ и многима почетна тачка Новог Сада (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Apr.2023, 15:01

Банатић – Кућа „Блокстока“ и многима почетна тачка Новог Сада (ВИДЕО)

Банатић је део града који је све више популаран међу Новосађанима. Иако га сви познају по његовим деловима, попут Блок-а, ПК-а, Гагаринова, ипак читав овај крај носи назив по некадашњој Банатској улици (данас Гагаринова улица), а насеље званично постоји од почетка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 20. века.
Банатић се налази између насеља Роткварија, Сајмиште, Детелинара и Первазово насеље, односно омеђен је Кисачком улицом, Булеваром Јаше Томића, Булеваром олобођења, Булеваром краља Петра I, Руменачком улицомПартизанском и пругом.
Банатић – место познато по парку, музичком фестивалу, аутобуској и железничкој станици Фото: Градске инфо Ова градска четврт позната је пре свега јер је се на овој територији града налази аутобуска и железничка станица. Наиме, не постоји особа у Новом Саду која није користила један од ова два превоза.
Превоз на шинама је старији вид транспорта, а у Новом Саду железничка станица се први пут помиње 1882. године. Место железничке станице је пре Банатића било на Лиману 3, док се данашња железничка станица налази на адреси Булевар Јаше Томића 4 од 1964. године.
Фото: Градске инфо Реконструкција старе железничке станице започета је 2021. године, а на свечаном отварању брзе пруге Београд – Нови Сад приказана је прва фаза радова. Друга фаза се тренутно ради док се гради брза пруга на релацији Нови Сад – Суботица. Обе пруге су део пројекта брза пруга Будимпешта – Београд чији завршетак се очекује до 2025. године.
Аутобуска станица налази се на данашњој адреси на Булевару Јаше Томића 6 од 1967. године. Од 1991. године ЈГСП „Нови Сад“ је постало јавно предузеће, у надлежности Града Новог Сада.
Фото: Градске инфо Преко пута аутобуске и железничке станице смештен је и чувени хотел „Нови Сад“ који постоји већ 42 године.
Одмах поред аутобуске станице, а дуж Булевара Јаше Томића смештен је и Железнички парк. Чувени парк не представља само „плућа овог дела града“, већ је и домаћин једног познатог новосадског фестивала који сугерише о становницима Банатића, односно о становницима Блока. У питању је Блоксток.
Фото: Градске инфо Фестивал Блоксток постоји од 1998. године и одржава се у летњем периоду. У тренутку одржавања Блоксток-а Железнички парк прима велики број посетилаца, али и угошћава нека од највећих имена домаће рок и панк музичке сцене, као и младе ауторе који тек започињу своју музичку каријеру.
Фото: Градске инфо У Железничком парку смештено је и једно од бројних дечјих игралишта у овом крају, парк за псе и простор за истрчавање паса.
Фото: WikimediaCommons/Micki Становници насеља Банатић истичу како је овај крај један од лепших за живот, пре свега због бројних зелених површина, али и игралишта за младе која се овде налазе. Терени за кошарку смештени су у улици Омладинског покрета, Гагариновој улици, улици Париске комуне и друго..
Такође, дечја игралишта налазе се и у истоименим улицама – ушушкана у зградама.
Поред занимљивог краја, Банатић има и две средње школе. У питању је Средња машинска школа на Булевару краља Петра I и Техничка школа „Милева Марић“ на адреси Гагаринова 1.
Фото: Градске инфо Поред школа, за најмлађе у овом кварту налази се једно државно обдениште, Обдениште Сунце као и један државни вртић – Колибри.
У овом крају налази се и Топлана „Север“, тачније на чувеном Булевару Јаше Томића. Поред тога, у Руменачкој улици смештена је и Градска управа за заштиту животне средине.
Фото: Градске инфо Поред неких познатих предузећа, Банатић је и место добрих мурала.
Фото: Градске инфо Све чешће у овом крају осване неки нови занимљиви мурал, али свакако да је један од најпознатијих онај који је посвећен краљу Петру Првом Карађорђевићу, на углу Гагаринове улице и Булевара краља Петра I.

Ова градска четврт не заостаје ни по броју продавница и локала. Наиме, дуж Булевара Јаше Томића и дела Руменачке улице пронаћи ћете неке од најпознатијих прехрамбених локала, али и продавница брзе хране.
Фото: Градске инфо Да је овај крај Новог Сада веома посебан говоре и његови становници. Заједничке активности и дружења карактеристична за нека мања места у којем сви сви добро знају, изгледа постоји и у великом граду. Наиме, у насељу Банатић редовно се организују окупљања. Нека од њих су спортског карактера, док су друга ту да се у заједништву прославе неки од најважнијих датума у години.
Сваке године у мају месецу се организује турнир у фудбалу и кошарци. Уочи Божића организују се божићни дани, док за Бадње вече се организује комшијско паљење бадњака. За Ускрс се редовно одиграва такмичење за најјаче јаје, а редовни су и шаховски турнири.
Liman 3: Mesto gde žive studenti, kultura, priroda i sport (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Банатић – Кућа „Блокстока“ и многима почетна тачка Новог Сада (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.