Zaštitnik: Pandemija povećala rizik od nasilja nad ženama, osetljive grupe posebno ugrožene

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2020, 13:16

Zaštitnik: Pandemija povećala rizik od nasilja nad ženama, osetljive grupe posebno ugrožene

Pandemija koronavirusa povećala je rizik od nasilja nad ženama a sa najviše izazova susreću se žene na selu, žene sa invaliditetom i Romkinje, koje su i pre pandemije bile u osetljivom položaju, ocenio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić.

"Strahovi, neizvesnost, siromaštvo i ekonomska nesigurnost uvećavaju rizik od povećanja nasilja u porodici i nasilja nad ženama, koji može dovesti i do tragičnih posledica. Zato ponovo apelujem na lokalne samouprave da izdvoje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sredstva da se osobama koje su pretrpele nasilje omogući da ih odmah pregleda lekar sudske medicine kako bi se utvrdila veza između nasilja i posledice", naveo je Pašalić u saopštenju povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Zaštitnik građana je naglasio da posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti žena iz osetljivih grupa, kao i unapređivanju i razvoju usluga u zajednici kojima će se ženama u situaciji nasilja pružiti svi vidovi podrške i pomoći.

Pašalić je naveo da nadležni organi treba da u punoj meri primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i rade na podizanju svesti javnosti o apsolutnoj nedozvoljenosti i kažnjivosti rodno zasnovanog nasilja, kao i da bi žrtvama nasilja trebalo da budu dostupne Sigurne kuće i drugi vidovi alternativnog smeštaja ali i druge mere pomoći i podrške.

Za datum obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariju Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.