Niste same,prijavite nasilje odmah-ne čekajte kraj pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 12:13

Niste same,prijavite nasilje odmah-ne čekajte kraj pandemije

Srbija se danas priključila obeležavanju globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja se odvija pod sloganom "Nisi sama, prijavi nasilje", saopšteno je iz Koordinacionog tela za rodnu ravonopravnost Vlade Republike Srbije.

Usled pandemije korona virusa, rizik da žene budu žrtve nasilja je povećan, dok smo svi pod tenzijom i uplašeni za zdravlje, bezbednost i finansije, pa je poruka ženama da nisu same i da ne čekaju kraj pandemije da prijave nasilje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi se u saopštenju.

Uz Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost kampanji se priključuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i UN Women , uz podršku Delegacije EU u Srbiji i norveške ambasade.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela Zorana Mihajlović kaže da neće govoriti o brojkama u porodičnom i partnerskom nasilju, jer žene nisu brojevi, već ravnopravna ljudska bića koja imaju jednaka prava da se razvijaju, obrazuju i ostvare svoje snove.

"Pre svega poruka svim ženama koje trpe nasilje - niste same, svi smo zajedno, moramo zajedno da se borimo i da prijavimo nasilje. Moja poruka muškarcima je da nije moguće da se protiv nasilja izborimo ukoliko ne radimo na tome zajedno", izjavila je ona.

Mihajlović je ocenila i da svi muškarci koji misle da su veliki muškarci ako biju žene i ako one trpe bilo ekonomsko, psihičko ili fizičko nasilje - nisue veliki, nego baš naprotiv.

"Poruka svima nama je da ne smemo da zatvaramo oči ukoliko znamo ili vidimo da negde ima nasilja nad ženama i devojčicama. Moramo da se borimo zajedno. Ali ne samo u ovih 16 dana, već svakog dana, sve dok ijedna žena i ijedna devojčica trpe bilo koji vid nasilja, moramo da se borimo", izjavila je ona.

Direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović podsetila je na statistike koje kažu da je dom često najmanje bezbedno mesto za žene, te da prijava nasilja ne sme da čeka da pandemija korona virusa prođe.

"Ovom kampanjom ćemo pokušati da dođemo do svake ulice, ulaza, pa i dnevne sobe, i kažemo svakoj ženi koja je u situaciji nasilja da je čujemo, da joj verujemo i da nije sama, da smo uz nju i da prijavi nasilje", rekla je ona.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je nasilje nad ženama posledica rodne neravnopravnosti i da se Evropska unija zato zalaže i nastavlja da podržava aktivnosti usmerene ka ostvarenju pune rodne ravnopravnosti, kao i one čiji je cilj eliminacija svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

"Kroz projekte koje podržavamo nastojimo da jačamo rodne mehanizme u Srbiji i promovišemo uključivanje rodne perspektive u planiranje i programiranje pomoći. Danas se obraćamo svim ženama u situaciji nasilja i poručujemo: "Nisi sama, uz tebe smo, prijavi nasilje!", rekao je on.

Norveški ambasador Jorn Jelsta poručio je ženama u situaciji nasilja da imaju podršku da prijave nasilje.

"Norveška je oduvek bila veliki zagovornik rodne ravnopravnosti. I dok kontinuirano ulažemo napore ka ostvarivanju tog cilja u svojoj zemlji, takođe tu borbu podržavamo i u mnogim drugim državama širom sveta. Štaviše, rodna ravnopravnost, s akcentom na unapređenje položaja i prava žena, jedna je od ključnih oblasti saradnje između Ambasade Norveške i Vlade Srbije", rekao je on.

U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", poruka "Nisi sama, prijavi nasilje!" osvanuće na bilbordima širom Srbije, TV kanalima, stambenim zgradama, kao i na društvenim mrežama, pozivajući žene, ali i komšije, rođake i prijatelje, da prijave svaki oblik nasilja nad ženama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.