Zarina odeća opasna po život?

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2012, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zarina" odeća opasna po život?

Poznata ekološka organizacija "Grinpis" pronašla je opasne hemikalije u odeći poznatih modnih marki kao što su "Zara", "Levis" i "Kelvin Klajn".

Ekološka organizacija "Grinpis" je pronašla opasne hemikalije u odeći poznatih modnih marki kao što su "Zara", "Levis" i "Kelvin Klajn" (Foto: Ilustracija)  

Naime, testovi koje je na odeći sproveo "Grinpis" pokazali su da Zarini proizvodi sadrže hemikalije i boje koje remete rad hormona i ispuštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kancerogene hemikalije, piše hrvatski portal 24 sata.hr.

 

Ta ekološka organizacija testirala je odeću 20 poznatih modnih brendova, koja se prodaje u 29 zemalja, rezultati su pokazali da je kod svakog proizvođača pronađeno barem nekoliko opasnih primeraka hemikalija.

 

U dve trećine testiranih uzoraka pronađeni su i nopnilfenol-etoksilati, koji su zbog štetnosti zabranjeni u EU, što nije slučaj na primer s Kinom, gde upotreba i proizvoidnja te opasne hemikalije nije zakonom regulisana.

 

"Samo 'Zara' proizvede 850 miliona komada odeće za godinu dana. Možete zamisliti koliki je onda otrovni trag ostavila na ovoj planeti, posebno u zemljama u razvoju poput Kine, gde se rade brojni njeni proizvodi", izjavio je Li Jifang iz "Grinpisa" za istočnu Aziju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Opasne hemikalije u firmiranoj odeći

Izvor: Politika, 22.Nov.2012

U robi „Zare”, „Benetona”, „Armanija” i drugih kompanija pronađene supstance koje remete rad hormona i izazivaju rak ..Godinu dana pošto je otkrila „prljav veš” najvećih sportskih brendova, ekološka organizacija „Grinpis” objavila je izveštaj o otrovima u odeći popularnih modnih...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.