Veganski banana hleb – bogat izvor vlakana predivnog ukusa

Izvor: Lepota i zdravlje, 01.Jun.2020, 13:32

Veganski banana hleb – bogat izvor vlakana predivnog ukusa

Veganski banana hleb ne sadrži jaja ni mleko, pa je sjajan izbor za ljude koji su alergični na ove sastojke. S druge strane, sa čak šest grama vlakana po parčetu, on je odličan za pravilan rad našeg sistema za varenje. Za razliku od njegove tradicionalne verzije, veganski banana hleb zadrži sve zdrave sastojke. Belo brašno zamenjeno je brašnom od celog zrna, koje je znatno bogatije hranljivim materijama. Umesto industrijskim šećerom, ovaj hleb je zaslađen javorovim sirupom. Po želji >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << ga možemo dodatno obogatiti i komadićima čokolade. Naravno, kako bi banana hleb bio zaista veganski, moramo voditi računa o tome koju vrstu čokolade koristimo. (Pročitaj: Recept dana: Sladoled od banane i kikirikija) Klasični banana hleb najčešće sadrži jaja ili puter, a ova veganska varijanta nema sastojke životinjskog porekla. Šta onda doprinosi njegovoj sočnosti? Kombinacija margarina i kokosovog ulja. Ne treba smetnuti s uma ni druge zdrave sastojke poput bademovog mleka i jabukovog sirćeta. U kombinaciji s praškom za pecivo, oni čine da hleb fino naraste i postane umereno vazdušast. Za mešenje ovog hleba potrebno je desetak minuta, dok je za pečenje neophodno još sat vremena. Neodoljivi miris tek ispečenog domaćeg banana hleba najavljuje pravu eksploziju ukusa. (Pročitaj: Recept dana: Milkshake od banane i kafe) Veganski banana hleb s čokoladom Vreme pripreme (uključujući pečenje): 1 sat i 15 minuta Sastojci: 1/4 šolje bademovog mleka 1 kašičica jabukovog sirćeta 2 šolje brašna od celog zrna pšenice 1 kašika cimeta 1/2 kašičice morske soli 1 kašičica praška za pecivo 1/4 šolje rastopljenog margarina 1/4 šolje rastopljenog kokosovog ulja 1/2 šolje javorovog sirupa 2 kašičice ekstrakta vanile 4 zrele banane 1/2 šolje veganske čokolade izlomljene na komadiće Način pripreme: Pomešajte bademovo mleko s jabukovim sirćetom i ostavite sa strane. U posudi srednje veličine pomešajte suve sastojke: brašno, cimet, so i prašak za pecivo. U drugoj posudi pomešajte vlažne sastojke: margarin, kokosovo ulje, javorov sirup i ekstrakt vanile. Izgnječite banane i dodajte ih u tu smesu. Kada ste ujednačili masu, dodajte i pomešano bademovo mleko i sirće. Dobro promešajte. (Pročitaj: 5 znakova da vašem telu nedostaje kalijum) Sada spojte suve i vlažne sastojke uz konstantno mešanje. Na kraju ubacite komadiće čokolade u smesu i sipajte testo u podmazan kalup. Pecite sat vremena na temperaturi od 200 stepeni C, a pečenost možete proveriti i trikom pomoću čačkalice (zabodite čačkalicu u testo i – ukoliko je čista kada je izvadite, testo je pečeno). Kada izvadite hleb iz rerne, ostavite ga da se ohladi. Zatim ga isecite na kriške (od jedne veknice dobija se desetak parčića) i uživajte u njegovom savršenom ukusu. Banana hleb čuvajte u frižideru, a svežinu i sočnost zadržaće u narednih nekoliko dana. Jedno parče ovog hleba sadrži: 300 kalorija, 14 g masti, 40 g ugljenih hidrata, 4 g proteina i 6 g vlakana. Veganski banana hleb najbolji je dokaz da i zdrave namirnice mogu biti vrlo ukusne. (Pročitaj: Brze i lake veganske energetske kuglice!) lepotaizdravlje.rsShape, Guliver/Getty imagesThe post Veganski banana hleb – bogat izvor vlakana predivnog ukusa appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.