UV ZRAČENJE OŠTEĆUJE I KOSU: Zaštitite je OVAKO pre izlaganja suncu, i zaboriavite na SUVE i IZLOMLJENE vlasi

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2022, 15:54

UV ZRAČENJE OŠTEĆUJE I KOSU: Zaštitite je OVAKO pre izlaganja suncu, i zaboriavite na SUVE i IZLOMLJENE vlasi

Zbog saveta stručnjaka i ukazivanja na njenu važnost, krema za sunčanje je jedan od najprodavanijih proizvoda u poslednje vreme

Kreme za sunčanje postoje mnogo duže nego što bismo mogli da pretpostavimo. Prva krema za sunčanje izmišljena je još 1938. godine, ali je tek sada došlo do njene komercijalizacije.

Pošto smo sada svi naučili da bez nje nikako ne izlazimo napolje, važno je napomenuti i ono što nam je svima promaklo, a tiče se zaštite od sunca. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << To bi bila zaštita kose, koja je podjednako važna, što je i logično, jer većina razloga zbog kojih je naša kosa oštećena mogu se pripisati suncu i štetnim UVA/UVB zracima.

Ako pogledate svoju kosu, primetićete da je gornji sloj na prvi pogled kovrdžav i oštećen, a ispod su vlasi uvek glatke. Do ove pojave dolazi zbog dugotrajnog efekta oštećenja od sunca. UV zraci oštećuju kutikulu koja čini zaštitni sloj oko omotača kose, što dovodi do više kovrdžanja, promene boje, ispucanih vrhova i lomljenja tokom vremena.

U suštini deluje kao blanš, pa čak i oštećuje keratin - protein koji se nalazi u kosi.

Stvari mogu postati još gore - kada plivamo (npr. oštećenje od hlora).

Ako stalno sušite, uvijate, peglate ili blajhate kosu, vaša kosa je još podložnija oštećenju od sunca jer, što je keratin više oštećen, lakše je da vaša kosa bude izložena UV zracima. Tamnija kosa je otpornija od svetlije zbog melanina koji apsorbuje UV svetlost.

Kako se zaštititi?

Serumi sa SPF-om i sprejevi za kosu su neki od najčešćih proizvoda koji se koriste u ovom slučaju.

Zaštitom od sunca možemo smanjiti štetu koju uzrokuju UV zraci. Nosite turban ili šešir oko kose kada ste na suncu. Pokrijte kosu kada plivate. Smanjite farbanje kose, zagrevanje kose ili tretmane kose - pogotovo pred leto.

Potražite vodootporne sprejeve za UV zaštitu, ulja/prajmere koji će zadržati vlagu i boju dok štite vašu kosu od toplote.

Skalp, posebno uz razdeljak ili tamo gde je kosa tanka, takođe može da izgori. Ne zaboravite da ga zaštitite.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.