Savršen praznični ručak: File Velington

Izvor: Lepota i zdravlje, 21.Dec.2015, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savršen praznični ručak: File Velington

Obradujte goste i ukućane pravim gurmanlukom od mesa, fila i lisnatog testa. Savršen za prazničnu trpezu! Foto: Guliver/Thinkstock Sastojci: - 1 kg bifteka iz sredine - 500 g lisnatog testa - 1 kašičica senfa - 100 g praške šunke - 150 g teleće džigerice - 1 sirova kobasica (roštiljska) - 15 ml konjaka - 10 ml slatke pavlake - 2 žumanceta - 20 g putera - 1 glavica luka - 300 g šampinjona - 1 kašika seckanog peršuna - maslinovo ulje - so, biber Priprema: 1. Biftek očistite od kožica >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << i žilica. 2. U tiganju ugrejte maslinovo ulje, na njemu sa svih strana propržite celi biftek (kako biste mu zatvorili pore). Zatim meso izvadite na stranu da se ohladi. 3. U drugom tiganju rastopite puter, dodajte seckani luk, malo posolite i na laganoj vatri pržite dok malo ne omekša. Zatim u tiganj dodajte očišćene i na listiće seckane šampinjone, seckani peršun, sve zajedno izmešajte i dinstajte na laganoj vatri dok ne ispari sva tečnost koju ispuste šampinjoni. Gotove šampinjone stavite na stranu da se ohlade. 3. Potom u smesu od šampinjona stavite seckanu šunku, sadržaj kobasice (rasecite opnu i sve istisnite) i seckanu teleću džigericu, ulijte konjak, izmešajte sastojke i počnite da slažete file Velington. 4. Polovinu testa razvucite oklagijom na debljinu 3 mm i na površinu 10 cm veću od površine bifteka. Na sredini testa, od pripremljene smese oblikujte pravougaonik veličine bifteka, pa ga tu stavite. 5. Biftek premažite prvo senfom, zatim preostalom smesom, a ivice testa premažite vodom. 6. Drugu polovinu testa razvaljajte na veličinu nešto veću od prvog testa, i njime prekrijte meso i testo na kojem leži. 7. Gornjim testom nežno obavijte nadev na mesu i po testu. Zatim okolo po celoj dužini ivica, odgovarajućim nožem (radla – kao za picu ili vađenje šnitova iz krojeva) isecite višak testa tako da ostane spoj na testu širine 2 cm. Spojeve testa po celoj dužini utisnite viljuškom, a na vrhu testa nožem usecite krstić kako bi za vreme pečenja mogla da izlazi para. 8. U posudici umutite žumanca sa slatkom pavlakom i time premažite celu površinu testa. Pecite na 220°oko 20-30 minuta.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.