SVI IH KONZUMIRAJU, a pune su OTROVA: Oprezno sa unosom ovih namirnica

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2019, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVI IH KONZUMIRAJU, a pune su OTROVA: Oprezno sa unosom ovih namirnica

Opasnost od trovanja!

Nije redak slučaj da posle konzumiranja određene vrste hrane dođe do zdravstvenih tegoba. Naročito pogodna hrana za razmožavanje bakterija je hrana životinjskog porekla: meso, jaja, mleko, mlečni proizvodi, kao i riba i plodovi mora, ali i povrće i voće, ukoliko se dobro ne operu pre konzumiranja.

Težina trovanja ne zavisi od vrste unete namirnice, već od broja unetih mikroorganizama odnosno količine toksina, od virulencije mikroorganizma >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << (sposobnosti mikroorganizma da izazove oboljenje) i od osetljivosti domaćina.

Najosetljivija su odojčad i mala deca, osobe starije životne dobi koje imaju neko hronično oboljenje i osobe sa oslabljenim imunitetom.

Ešerihija koli je štapičasta gram-negativna bakterija koja živi u crevima zdravih ljudi i životinja. Često se nalazi u namirnicama kao što su nedovoljno kuvana govedina, sirovo mleko, sokovi i kontaminirana voda.

Salmonela je bakterija koje se obično nalazi u jajima i mesu, a ponekad i u neopranom voću i povrću.

Listeria monocytogenes su bakterije koje se nalaze u zemlji i vodi, a prisutne su i u sirovoj hrani, prerađenoj hrani i nepasterizovanom mleku. Za razliku od drugih bakterija, Listeria može da raste i da se širi čak i u frižideru.

Bakterije Vibrio parahaemolyticus žive u slanoj vodi, a često se nalaze u sirovoj morskoj hrani. Osobe koje jedu sirove ili nedovoljno skuvane školjke zaraze se obično za svega 24 sata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.