Retko ko bi ovo priznao: Glumica javno progovorila o borbi s depresijom

Izvor: B92, 13.Jul.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Retko ko bi ovo priznao: Glumica javno progovorila o borbi s depresijom

Glumica Kristen Bel uradila je nešto na šta bi se retko koja javna ličnost usudila - o svojoj borbi sa depresijom, o stigmi koja generalno vlada kada je reč o mentalnim bolestima.

"Kada sam imala 18 godina, mama mi je rekla: 'Ako ikada dođe vreme da osećaš kao da te prati crni oblak, znaj da postoji rešenje. Možeš da razgovaraš sa mnom, sa terapeutom, sa lekarom. Želim da znaš da uvek postoje opcije'. Zahvalna sam joj što je tada sa mnom razgovarala o tome, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme 'crnog oblaka' došlo kada sam bila na koledžu. Jednostavno sam imala osećaj da sam stalno u senci. Inače sam veoma pozitivna, komunikativna osoba, ali tada sam jednostavno prestala da budem ja", rekla je glumica.

Kristen kaže da nije imala konkretan razlog zašto se tako osećala. "Plaćala sam račune na vreme, imala sam prijatelje i ambicije, ali iz nekog razloga, nešto me je vuklo dole. Srećom, zahvaljujući mojoj mami, znala sam da postoji rešenje i bez srama sam potražila pomoć".

"Kada pokušate da sakrijete stvari, one kulminiraju i na kraju ipak izađu na videlo na mnogo gori, destruktivniji način, nego kada im iskreno priđete. O svojim problemima sa mentalnim zdravljem nisam govorila prvih 15 godina svoje karijere, ali mislim da to ne treba da bude tabu tema. Zato sam ovde, otkrivam svoja iskustva".

Glumica objašnjava da za nju depresija nije tuga. "To nije kada imate loš dan i potreban vam je zagrljaj. Meni je depresija dala osećaj potpune izolacije i usamljenosti. Osećala sam se bezvredno, kao da nemam ništa da ponudim, kao da sam čist neuspeh. Sada, nakon što sam potražila pomoć, vidim da te misli ne mogu biti pogrešnije. Jako mi je važno da budem iskrena, kako bi ljudi koji su možda u sličnoj situaciji shvatili da nisu bezvredni, da imaju mnogo toga da ponude. Svi imamo".

Kristen kaže da joj nije jasno zašto vlada takva stigma kada je reč o mentalnim problemima. "Anksioznost i depresija su otporni na dostignuća. Mogu da pogode svakoga, bez obzira na uspeh. Ustvari, velika je šansa da svako poznaje nekoga ko se bori sa tim, pa zašto onda ne pričamo o tome?", upitala se lepa glumica.

"Ako kažete prijatelju da ste bolesni, reći će vam da treba da posetite lekara, ali ako kažete da ste depresivni, verovatno će oklevati da vam da isti savet. Znate šta? Muka mi je od toga! Mislim da je odvratno da sudimo ljudima u trenutku kada su ranjivi. Treba da znate da borba sa mentalnim bolestima nije slabost. Samo, u tom trenutku vam je teže nego ostalim ljudima da se 'dogovorite' sa svojim mozgom. Želim da znate da niste sami".

Kristen je dodala da bi o depresiji i mentalnim bolestima trebalo razgovarati jer su sva ljudska bića "u istom timu", a razgovor sa nekim može biti prvi korak pomoći osobi koja je depresivna.

"Depresija je problem koji ima mnogo rešenja. Hajde da zajedno nađemo ta rešenja jedni za druge i da unesemo malo svetla u mračnu situaciju", zaključila je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.