Pripremite kožu za sunce uz moćan antioksidant

Izvor: Lepota i zdravlje, 29.Maj.2023, 10:02

Pripremite kožu za sunce uz moćan antioksidant

Doktorka Katarina Bajec, lekar specijalista i autorka emisije Zdravo misli na kanalu Nova S, govori o načinu dodatne zaštite kože od UV zraka i kako najbolje pripremiti svoju kožu u letnjoj sezoni, ali i obezbediti dodatnu zaštitu   Kada govorimo o zaštiti oštećenja kože od UV zraka, jedan od najmoćnijih antioksidanata svakako je beta karoten, provitamin vitamina A, tačnije prekursor vitamina A, koji se u telu pretvara u vitamin A. Iako kreme za sunčanje koristimo neposredno pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << izlaganja UV zracima, beta karoten, u formi suplementa, treba koristiti nekoliko meseci ranije, upravo kao pripremu kože za neizbežno letnje izlaganje suncu, ali i, ono važnije, kao prevenciju mogućih oštećenja izazvanih upravo UV zracima. I sama sam veliki ljubitelj sportova na vodi, i koliko u njima uživam, toliko uvek imam na umu da na vreme moram da se pripremim i zaštitim od štetnih efekata UV zraka. Krema za sunčanje sa visokim SPF-om je obavezna, i od nje se ne odvajam. Ali poslednjih godina, uz kremu za sunčanje, moja zaštita podrazumeva i redovnu suplementaciju beta karotenom, koju započinjem već u prolećnim mesecima, i nastavljam sve do jesenjih meseci. Suplementacija proizvodom BiVits ACTIVA Beta Carotene Preporučena dnevna doza beta karotena za odrasle, zdrave osobe iznosi 6 mg dnevno. Kao i vitamin A i beta karoten spada u grupu liposolubilnih (u mastima rastvorljivih) vitamina, koji mogu da se deponuju u organizmu, ukoliko se uzimaju u većim dozama od preporučenih, te o tome treba povesti računa. Takođe, poseban oprez kod suplementacije beta karotenom treba da imaju pušači i osobe koje zloupotrebljavaju alkohol u prekomernim količinama. Studije su pokazale da kod ovih grupa suplementacija beta karotenom u velikim dozama (od 30 mg na naviše) značajno povećava rizik za nastanak karcinoma pluća, kao i drugih oblika karcinoma i nekih srčanih bolesti. Uvek je poželjno da se pre započinjanja bilo koje suplementacije konsultujete sa vašim lekarom.   BiVits® ACTIVA Beta-Carotene Predstavlja formulu koja u jednoj tableti obezbeđuje 6mg beta-karotena, prekursora (provitamin) vitamina A koji je neophodan za održavanje normalnog čula vida, zaštitu i zdravlje kože i sluzokože i normalnu imunološku funkciju. Više o proizvodu Dean Drobot/iStock/GettyImagesPlusThe post Pripremite kožu za sunce uz moćan antioksidant appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Povezane vesti

Šifra SPF: Zaštitite svoju kožu i zdravlje upotrebom kreme sa faktorom tokom cele godine

Izvor: eKlinika.rs, 29.Maj.2023

Sunčevo zračenje može izazvati različita oštećenja i oboljenja kože, od kojih je najopasniji melanom, koji se razvija u ćelijama gde nastaje melanin – pigment zaslužan za boju kože, kose i očiju. U mesecu borbe protiv raka kože, osvrnimo se na važnost faktora zaštite od sunca.. Različiti...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.