Pitali ste nutricionistkinju: Šta treba da znamo o omega 3 i omega 6 masnim kiselinama u ishrani?

Izvor: Lepota i zdravlje, 02.Feb.2022, 18:03

Pitali ste nutricionistkinju: Šta treba da znamo o omega 3 i omega 6 masnim kiselinama u ishrani?

Koja je razlika i kojim namirnicama ih možemo uneti? Nutricionistkinja Marija Đurković objašnjava zašto su omega 3 i omega 6 masne kiseline važne u našoj ishrani. Evo koja je razlika između omega 6 i omega 3 masnih kiselina: Omega 6 masne kiseline Spadaju u polinezasićene masne kiseline, koje organizam najčešće koristi za proizvodnju energije. One su esencijalne, međutim, ukoliko se pretera s njihovim unosom, izazivaju zapaljenske procese u organizmu. Izvori omega 6 masnih kiselina >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << su – suncokretovo ulje, susamovo ulje, laneno ulje, orasi, mak… Omega 3 masne kiseline  Spadaju u polinezasićene masne kiseline, i one su esencijalne – što znači, da ih moramo unositi kroz hranu. Najvažnije omega 3 masne kiseline su: ALA (alfa-linoleinska kiselina), EPA (eikozapentaenoiska kiselina), DHA (dokozaheksaenoinska kiselina). Izvori ALA su biljni izvori – lan, laneno ulje, čia seme, orahovo ulje, ulje uljane repice… Izvori EPA i DHA – riba (losos, sardina, bakalar), plodovi mora, riblje ulja, jaja, mleko… Omega 3 masne kiseline deluju protivupalno, smanjuju rizik od hroničnih bolesti, dobre su za zdravlje mozga. DHA posebno dobro utiče na zdravlje očiju, kostiju i zglobova. Omega 3 su bitne za smanjenje LDL (lošeg holesterola) i povećanje dobrog HDL holesterola, smanjuju nivo triglicerida i krvnog pritiska. Pročitajte i… Koja hrana sadrži zdrave omega 3 masne kiseline?   View this post on Instagram   A post shared by Marija Djurković (@nutricionista_mara) Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu. wildpixel / iStock via GettyThe post Pitali ste nutricionistkinju: Šta treba da znamo o omega 3 i omega 6 masnim kiselinama u ishrani? appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.