POVEĆAN NIVO ovog PROTEINA U KRVI dovodi do INFARKTA! Obična ANALIZA KRVI može spasiti život, evo koje VREDNOSTI treba PROVERITI

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2023, 11:25

POVEĆAN NIVO ovog PROTEINA U KRVI dovodi do INFARKTA! Obična ANALIZA KRVI može spasiti život, evo koje VREDNOSTI treba PROVERITI

Lipoprotein je kompleksnI molekul koja se sastoji od lipida (masti) i proteina. Ovi spojevi igraju ključnu ulogu u transportu lipida kroz krvotok - koriste za prenos masti, koje su inače neotopljive u vodi, do različitih delova tela. Prekomerni nivoi LDL holesterola mogu dovesti do nakupljanja masnih supstanci na zidovima arterija, formirajući plak. Ovaj proces je poznat kao ateroskleroza i može povećati rizik od srčanih bolesti, uključujući srčani udar. Ipak, postoji preventiva. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Kardiovaskularne bolesti pogađaju ljude širom sveta. Prema statistici, u Srbiji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre oko 52.000 ljudi, što znači da prosečno nestaje grad veličine Zaječara svake godine, dok se sve mlađa populacija suočava sa infarktom. Dobra vest je da možemo na vreme da prepoznamo određene znake i delujemo preventivno uz pomoć lekara.

Lipoprotein ili Lp je protein koji može značajno da poveća šanse za srčani udar kada je prisutan u visokim nivoima u krvi. Dr Set Baum, kardiologom i glavni naučnik u "Flourish Research" centru na Floridi za Fox New govorio je važnosti ove "crvene zastave" koja se često zanemaruje.

Šta je Lp?

Zajedno sa lipoproteinom niske gustine (LDL) i lipoproteinom visoke gustine (HDL), Lp prenosi holesterol kroz krv. Što su nivoi Lp veći, veća je verovatnoća da će se holesterol nakupiti u krvnim sudovima, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara.

- Lp sadrži česticu koja dovodi do kardiovaskularnih bolesti kada je u većim koncentracijama, rekao je dr Baum.

Postoje tri glavna elementa Lp koji dovode ljude u opasnost, rekao je kardiolog. Prvi je da izaziva aterosklerozu, što je nakupljanje masti i holesterola u arterijama. Drugo je to što izaziva upalu. Treća komponenta, koja je takođe vitalna u nastanku srčanog ili moždanog udara, je da Lp povećava rizik od zgrušavanja što bi moglo da blokira arteriju.

Ko je u povećanom riziku?

Približno 20% populacije je u opasnosti zbog lipoproteina. Dr Bredli Server, kardiolog primetio je da troškovi i ograničen pristup testiranju Lp mogu biti problem.

- Testiranje uzima u obzir godine, pol, krvni pritisak, nivo holesterola i istoriju pušenja - ali ne uključuju Lp, rekao je. Međutim, Lp ne može da se kontroliše faktorima životnog stila. Pa zašto proveravati nivoe ako se ništa ne može učiniti?

Šta je rešenje?

- Iako ne možemo direktno smanjiti Lp, možemo da smanjimo druge kardiovaskularne faktore rizika, rekao je Baum.

U Evropi i Kanadi, primetio je doktor, postoje smernice koje kažu da svako treba da ima univerzalni skrining za nivoe Lp. Nivoi lipoproteina mogu da se testiraju jednostavnim uzorkom krvi. Za kraj, bez obzira na nivo Lp, dr Server preporučuje smanjenje kardiovaskularnih faktora rizika načinom života, ishranom i vežbanjem i redovnim kontrolama kod lekara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Promene na koži, ŽEĐ, učestalo mokrenje - Prvi simptomi INSULINSKE rezistencije, reagujte na vreme

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2023, 09:59

Insulinska rezistencija je kada ćelije tela ne koriste efikasno insulin, hormon koji reguliše nivo šećera (glukoze) u krvi. Kao rezultat toga, vaš pankreas proizvodi više insulina kako bi pomogao vašim ćelijama da dobiju potrebnu energiju i održavaju nivo glukoze u krvi u zdravom opsegu...Ako...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.