Nikad ne držite ove predmete na vrhu frižidera, može biti opasno

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 16:35

Nikad ne držite ove predmete na vrhu frižidera, može biti opasno

Često nam to izgleda kao primamljivo mesto za stvari koje ređe upotrebljavamo, ali nije preporučljivo, kažu stručnjaci.

Vrh frižidera je ravan i velik, ne smeta nam, pa odlučimo da tamo poređamo sve što nam trenutno smeta na radnoj površini i u ostatku kuhinje. Ipak, to nije dobra ideja, a zbog čega objasnio je vatrogasac Džejms Flin iz Denvera, za The Sun.

"Frižider otpušta toplotu dok hladi i zamrzava vašu hranu, i ta toplota mora negde da izađe. Kondenzatori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << frižidera nalaze se na vrhu, sa strane ili iza, u zavisnosti od modela. Ako blokirate protok vazduha, frižider će se \'namučiti\' da ohladi hranu. U najboljem slučaju, skratićete mu rok trajanja, a u najgorem rizikujete opasnost od požara", objasnio je.

1. Manji kućni aparati

Smetaju nam na radnoj površini ako ih ne koristimo baš u tom trenutku, pa je zgodno da manje kućne aparate stavimo na vrh frižidera kako bi nam uvek bili pri ruci, a ne bi zauzimali prostor koji koristimo.

"Predmeti koji su teški ili nestabilni nikada ne treba da stoje na vrhu frižidera", upozorio je Flin. Svaki put kada otvorite frižider, on se malo pomeri i rizikujete da neki od uređaja padne i povredi vas.

2. Posuđe

Velike posude zauzimaju mnogo prostora, a ako nemate kuhinjske elemente u koje mogu da stanu možda ćete ih poređati na vrh frižidera. Isto važi i za veće činije, šerpe ili tiganje, kutije za odlaganje hrane...

Kao i s kućnim aparatima, rizikujete da padnu na vas ili člana porodice, razbiju se ili povrede nekoga.

3. Knjige s receptima

Volite kuvanje, imate gomilu knjiga, ali ko još ima policu za knjige u kuhinji? Ljudi često zato drže knjige na vrhu frižidera. Papire i druge zapaljive stvari nikada ne treba držati na uređajima koji rade i greju. Ako padnu iza frižidera, mogu da blokiraju ventilaciju.

4. Hleb

Naravno, sveži hleb nećete staviti na uglavnom prašnjavi vrh frižidera, ali šta je s hlebom u kesici? Zbog toplote koju frižider otpušta, rizikujete da se na njemu stvori buđ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.