NEĆEŠ VEROVATI: Evo šta se dešava u tvom organizmu kad doručkuješ 2 JAJA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2019, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEĆEŠ VEROVATI: Evo šta se dešava u tvom organizmu kad doručkuješ 2 JAJA!

Uvrsti ovu namirnicu u svoj jelovnik.

Dugo vremena se smatralo kako je jedenje jaja štetno po zdravlje, budući da su neke studije pokazale kako jaja sadrže visok nivo holesterola.

Međutim, nakon nekog vremena dokazano je da holesterol u jajima nije štetan po ljudsko zdravlje.

Naime, jaja sadrže vitamine A, D i E, B12, riboflavin i folat, kao i minerale jod, gvožđe, kalcijum, cink i selen.

Pogledajte 5 stvari koje će se desiti ako dan započnete >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << doručkom od 2 jaja:

1. Holin iz jaja poboljšava pamćenje  

Žumance sadrži holin - ključnu amino kiselinu za prenos malih nervnih impulsa koji nam pomažu da pamtimo detalje. Studije su pokazale da dovoljna količina holina u ishrani poboljšava pamćenje i sposobnost da brzo odgovaramo. Na primer, brže ćete se setiti gde ste ostavili ključeve od kola ili mobilni telefon.

2. Lutein iz jaja poboljšava vid  

Studije su pokazale da su jaja bogata luteinom, vitaminom koji održava vid oštrim i čistim. Lutein se nalazi u očnim zenicama, štiti mrežnjaču od uticaja sunca i smanjuje rizik od katarakte.

3. Vitamin D iz jaja pomaže da se apsorbuje kalcijum  

Jaja su bogata vitaminom D koji reguliše nivo kalijuma i fosfora u krvi. Konzumacija jaja takođe pomaže telu da apsorbuje kalcijum, koji ojačava kosti i osprečava osteoporozu.

4. Vitamin B iz jaja utiče na zdravlje kože, kose i jetre  

Nedostatak folata je uobičajen među ženama koje ne unose dovoljnu količinu vitamina B. Srećom, jaja su dobar izvor ovog vitamina. Folat pomaže stvaranju amino kiselina koje su neophodne za ćelijsku deobu i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti  

Grupa istraživača iz Kanade je otkrila povezanost između redovnog konzumiranja jaja i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka. Tajna je u tome što žumance sadrži dva bitna antioksidansa: triptofan i tirozin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.