Mozak drugačije reaguje na ljubav i požudu

Izvor: S media, 13.Feb.2010, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mozak drugačije reaguje na ljubav i požudu

Zašto ljubav inspiriše umetnike? Nedavna naučna istraživanja možda su nam donela tačan odgovor koji kaže da mozak drugačije reaguje na ljubav i požudu.

Prošle godine psiholozi u Holandiji sproveli su eksperiment tako što su grupu mladića i devojaka zamolili da zamisle sebe u dugoj šetnji sa voljenom osobom (oni bez partnera zamislili su da šetaju sa "idealnim" partnerom). Druga grupa volontera zamoljena je da zamisli sebe u "vrućim" scenama sa osobom koja ih privlači >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ali u koju nisu zaljubljeni.

Obe grupe učesnika su pre i posle maštanja uradile test kojim su ispitane njihove kreativne i analitičke sposobnosti.

Rezultati su pokazali sledeće: ispitanici koji su zamišljali romantičnu šetnju stimulisali su "globalnu obradu" mehanizama u mozgu, što je rezultiralo dugoročnim fokusiranjem i unapređenom kreativnošću. S druge strane, ispitanici koji su razmišljali o seksu stimulisali su "lokalnu obradu", koja je donela fokusiranje na sadašnjost i povišeno analitičko razmišljanje.

Postoji mnoštvo psiholoških objašnjenja za ove rezultate. Osećanja romantične ljubavi mogu da povećaju nivo dopamina, neurohemikaliju koja je povezana sa kreativnošću, dok seksualna želja podiže nivo testosterona, koji je zadužen za iskazivanje analitičkih veština.

Ove hemijske relacije mogu imati važnu svrhu: povećanje verovatnoće seksualne reprodukcije.

Pretpostavlja se da su u vreme naših predaka kreativni pojedinci koristili svoju inventivnost da bi privukli buduće partnere, dok su oni fokusirani na seks koristili analitičke jasnoće i kratkoročni fokus kako bi što pre odvukli partnera u krevet.

S obzirom na to da više ne crtamo po zidovima pećina da bismo privukli partnera, uvek možemo iskoristiti ove evolutivne veze. Sanjarenje o voljenoj osobi može da nam pomogne u rađanju kreativnih ideja, a seksualne misli mogu da nam pomognu da rešimo zagonetke analitički.

Pored toga, ova saznanja mogu biti korisna za one koji žele da prebole bivše partnere tako što će razmišljanja tipa "šta bi bilo kad bilo" zameniti seksualnim fantazijama. To bi im pomoglo da usredsrede svoju pažnju na sadašnjost i na korake koji su potrebni za novi početak, tako da bi jednog dana bili spremni da opet pišu ljubavne poruke.

Izvor: S media

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Kreativna strana ljubavi

Izvor: B92, 12.Feb.2010, 20:55

Zašto ljubav inspiriše umetnike? Nedavna naučna istraživanja možda su nam donela tačan odgovor koji kaže da mozak drugačije reaguje na ljubav i požudu...Prošle godine psiholozi u Holandiji sproveli su eksperiment tako što su grupu mladića i devojaka zamolili da zamisle sebe u dugoj šetnji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.