Misliš da ćeš SMRŠATI ako JEDEŠ MESO? Evo koliko je tvoja DIJETA EFIKASNA i šta se DEŠAVA sa ORGANIZMOM!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2021, 10:07

Misliš da ćeš SMRŠATI ako JEDEŠ MESO? Evo koliko je tvoja DIJETA EFIKASNA i šta se DEŠAVA sa ORGANIZMOM!

Proteini su osnova zdrave ishrane, ali ukoliko se ovako konzumiraju!

Ukoliko ste se pitali šta se događa sa zdravljem organizma kada se ishrana bazira isključivo na proteinima ili ukoliko ih ne konzumirate imamo odgovore za vas. Evo koliko su proteini bitni za vitalnost, snagu i energiju i koliko su uspešne dijete zasnovane na mesu ili biljnim proteinima

Nisu svi proteini isti

Po porekulu razlikujemo proteine životinjskog i biljnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << porekla.

Proteini životinjskog porekla

Esencijalne amino kiseline se nalaze uglavnom u namirnicama životinjskog porekla. Ove vrste proteina se nazivaju i kompletnim jer uglavnom sadrže sve esencijalne amino kiseline i mogu se naći u:

Masne ribe (losos, sardine, pastrmka, tuna) su dobri izvori proteina. Imaju dodatnu prednost što pored proteina sadrže i visoku koncentraciju masnih kiselina koje pružaju zaštitu od srčanih oboljenja i moždanog udara. Masna riba sadrži i do osam puta više omega-3 i omega-6 masnih kiselina nego manje masne ribe kao što su (bakalar, haddock, skate.)

Proteini biljnog porekla

Biljni proteini sadrže mnoge aminokiseline, ali nijedan biljni izvor ne sadrži sve esencijalne amino kiseline u potpunosti. Ovakva vrsta proteina se nalazi u:

Potrebno je da kombinujete proteine biljnog porekla da bi ste uneli sve amino kiseline koje su vašem telu neophodne. To može da se postigne bez preteranog napora- tako što ćete da pojedete pasulj sa hlebom ili musli sa mlekom.

Važno je kako su upakovani proteini

Vegeterijanci moraju da obrate posebnu pažnju na unos proteina. Da bi uneli sve neophodne amino kiseline potrebne za proizvodnju novih proteina i na taj način održali organizam u dobrom stanju- osobe koje ne jedu meso, ribu, piletinu, jaja ili mlečne proizvode bi trebalo dnevno da unose spektar namirnica koje sadrže različite proteine.

Gledano sa aspekta zdrave ishrane, trebalo bi da stremite dijeti sa većim unosom biljnih nego životinjskih proteina.

U stvari važno obratiti pažnju na ono što dolazi uz protein u hrani koju ste izabrali. Biljni izvori proteina, kao što su pasulji, orasi i žitarice, su odličan izbor proteina i dodatno sadrže zdrava vlakna, vitamine i minerale. Koštunjavi plodovi su također odličan izvor zdravih masti. Najbolji izbor životinjskih proteina su riba i piletina. Ako jedete crveno meso, kao što su govedina, svinjetina ili jagnjetina odaberite nemasne delove u umerenim porcijama.

Proteini imaju višestruku ulogu u našem orgnizmu i osnovni su deo sledećih elemenata:

Konzumacija mesa i mršavljenje

U posljednjih nekoliko godina, su vršena istraživanja koja su upoređivala visoko-proteinske dijete i mali unos ugljenih hidrata, sa dijetama niske masnoće i visokim unosom ugljenih hidrata. Neki rezultati ukazuju na to dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata mogu pomoći ljudima da brže izgube kilograme pre nego dijete sa niskim unosom masti. Ova istraživanja i dalje treba da se potvrde jer su rezultati dobijeni samo na kratkoročnom nivou.

Ipak, niko ne zna dugoročne posledice jedenja visoko-proteinskih dijeta s malo ili bez ugljenih hidrata. Jednako zabrinjavajuće je uključivanje nezdravih masti u nekim od tih dijeta. Nema potrebe da preterujete sa unosom proteina i isključujete ostale namirnice zarad mršavljenja. Izbegavanje voća i integralnih žitarica znači da ne unosite zdrava vlakana, vitamine, minerale i druge fitonutrijente.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.