LETO DONELO STOMAČNI VIRUS: Najčešće kruži među OVOM starosnom grupom - prenosi se preko prljavih ruku i neopranog voća

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2023, 08:03

LETO DONELO STOMAČNI VIRUS: Najčešće kruži među OVOM starosnom grupom - prenosi se preko prljavih ruku i neopranog voća

U slučaju da vam ništa od ovih saveta ne pomaže, hitno se obratite lekaru, jer je verovatno stvar mnogo ozbiljnija. 

Čekaonice domova zdravlja poslednjih dana sve više su ispunjene pacijentima koji se žale na bolove u stomaku i imaju sve simptome stomačnog virusa. Imajući u vidu da ovim zdravstvenim problemom nisu izuzeta ni deca, lekari kažu da broj obolelih za sada nije veliki ali to ne znači da u narednom periodu neće biti.

Tipični simptomi stomačnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << virusa su mučnina, visoka temperatura, poraćanje i dijareja, za koje mislite da nikada neće proći. Poslednjih dana u Srbiji vlada baš ovakvo stanje, a uzrok je promena godišnjeg doba usled čega nam svima slabi imunitet. Samo one, koji jačaju imuno sistem, stomačni virus zaobilazi.

Postoji nekoliko jednostavnih stvari uz pomoć kojih možete da se zaštitite, ali ako stvari odu predaleko i problem ne rešite za dva do tri dana, obavezno idite lekaru.

Stomačni virusi prenose se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najpre prljavim rukama. Upravo zato je u sezoni stomačnih problema pranje ruku najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s obolelima. Takođe, preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.

Najvažnije je paziti da telo ne dehidrira, a to se može dogoditi vrlo lako, jer je želudac iziritiran i ne podnosi hranu i piće. Pa tako, sve što uđe u telo, bukvalno projuri kroz njega i izađe napolje. Da ne bi došlo do dehidracije, važno je unositi što više tečnosti, ali ne bilo koje. Hladna voda, sokovi i drugi slatki napici ne dolaze u obzir. Idealan izbor predstavljaju supice iz kesice, koje će osim tečnosti, telu nadoknaditi i izgubljene elektrolite, ali i topli, blagi čajevi.

Pored unošenja tečnosti, važno je da korigujete ishranu. Ne bi trebalo da jedete nezdravu, masnu i brzu hranu, jer njihovi sastojci ne mogu doprineti jačanju imuniteta. Jedite laganu hranu, poput pirinča, dvopeka, pečenog tosta, grisine i suvog hleba.

U slučaju da vam ništa od ovih saveta ne pomaže, hitno se obratite lekaru, jer je verovatno stvar mnogo ozbiljnija.

U toku letnjih meseci uzročnici su najčešće virusi koji se prenose preko prljavih ruku sa neopranog voća i povrća. Drugi prenosioci su bakterije koje mogu da budu u neobrađenom mesu, u neispravnim mlečnim proizvodima. Treba da obratimo pažnju gde kupujemo i kako termički obrađujemo hranu.

VAŽNO! Ukoliko imate bilo koji od simptoma stomačnog virusa, javite se vašem izabranom lekaru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.