Kratak vodič kroz kardio vežbanje

Izvor: Lepota i zdravlje, 25.Nov.2014, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kratak vodič kroz kardio vežbanje

Autor: Milan Zarić MSc

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Već duži vremenski period pratim statistiku na koji se vid rekreacije devojke najčešće odlučuju, a izbor su grupni treninzi i samostalno vežbanje na kardio spravama i trening sa tegovima.

U svakom slučaju dosta devojaka ide na grupne treninge, najčešće je to aerobik i neki drugi aerobno grupni programi, ipak, program koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << izdvojio uz pomenuti aerobik je kardio trening koji se sprovodi na kardio spravama kao što su traka, eliptik, steper i bicikl. Kakva je to aktivnost, koliko nam taj trening može pomoći i kod kojih programa ga treba koristiti?

Ako imate cilj da smršate kardio vežbanje je odličan izbor za vas, kontrolisana sredina gde možete pratiti brzinu kretanja, pređenu putanju, vreme i što je najbitnije možete pratiti trenutni puls koji nam govori da li ste u zoni sagorevanja masti.

Prvi izbor kod ovakvog treninga je traka, najviše iz razloga jer je to osnovni vid kretanja koji je svima poznat, po intenzitetu je steper najteži i osobe koje nisu u zavidnoj formi ne bi trebale ceo trening da baziraju na njemu.

Daću vam nekoliko saveta:

1. Na svakoj od kardio sprava aktivnost ne bi trebala da traje manje od 30 minuta, masti se uključuju u proces razgradnje tek nakon 18 minuta pa je pola sata vežbanja minimum;

2. Najbolje vreme za kardio trening je rano ujutru, nivo glikogena je najmanji pa je trening u tom terminu najefikasniji kod programa mršavljenja;

3. Kafa pre kardio treninga ubrzava sagorevanje masti.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.