Korisni saveti: Kako rešiti nepravilnosti na koži sa ekcemom?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 23:10

Korisni saveti: Kako rešiti nepravilnosti na koži sa ekcemom?

Probajte...

Kada imate kožu sklonu ekcemu, šminkanje je često mukotrpan i gotovo nezamisliv poduhvat, ako uzmemo u obzir suve, ljuskaste mrlje - tipične za ispoljavanje ekcema, koji nekad, nažalost ne zaobilazi ni lice.

- Kod mnogih, ekcem rezultira suvim, crvenkastim mrljama na licu, koje se ponekad i ljušte. Teško se mogu kamuflirati šminkom i zbog toga je važno odabrati prave formule šminke za ovo stanje kože - Karen Ragaini.

- Nošenje bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čega na koži koja ima ekcem je izazovno, jer je reč o suvoj, crvenoj mrlji koja najčešće i svrbi. Neophodno je da se ovom problematikom pozabavi dermatolog, u suprotnom postoji rizik od dodatne iritacije - dodala je ona.

Pre svega, važno je pripremiti kožu pravilnim hidratantnim proizvodima, koji u sebi sadrže sastojke koji umiruju kožu. Ako već imate svoju recepturu za negu ekcema od svog dermatologa, nanesite sve kao i inače, pre upotrebe šminke.

Takođe, predlažemo da uvedete sebi naviku da radite "patch test" pri kupovini bilo kog proizvoda za šminkanje, na vratu, pre nego što ga upotrebite za lice.

Proizvodi koje koristite podjednako su važni kao i način na koji ih primenjujete. Priklonite se proizvodima koji u svom sastavu sadrže zaštitni faktor od sunčevih zraka (samo cink i titanijum) i ne sadrže boje, alkohol - koji isušuje kožu, i talk.

Kada su u pitanju puder i korektor, možete slobodno kortistiti i one u tečnom, kao i one u čvrstom agregatnom stanju, a uslov je da sadrže hidratantne sastojke koji će delovati na suvu površinu ekcema, sklonu ljuštenju. Što se tiče korektora, savetuju se oni sa žutim ili zelenim tonovima, koji efikasno neutrališu crvenilo ekcema.

- Malo sjaja je u redu, ali izbegavajte proizvode sa previše šljokica ili sa previše belog / pastelnog tona jer neće izgledati lepo na suvoj koži, a osim toga izazvaće iritaciju - sugeriše Patricija Boland.

U zavisnosti od toga koliko je komplikovan stadijum u kom se nalazi vaš ekcem, možete da nosite šminku oko očiju, ali najbolje je da se pre toga konsultujete sa dermatologom.

- Izaberite korektor za područje oko očiju koji će neutralizovati crvenilo, sadrži hidratantne sastojke, nema boja, ne sadrži talk ili bilo koje hemijske zaštitne faktore - objasnila je Ragaini.

Obratite pažnju na sastav maskare, takođe, i izbegavajte one u bojama.

Prilikom nanošenja šminke koristite čiste ruke umesto četkica. Pošto je ova vrsta kože tako osetljiva, preporučujemo nanošenje šminke čistim prstima. Izbegavajte upotrebu četkica i sunđera, jer je njima možete iziritirati.

Prste koristite i za nanošenje rumenila, izbegavajte trljanje, već laganim utapkavanjem postignite želejnu nijansu.

Kod izuzetno osetljive kože, kao što je koža sa ekcemom, najbitniji korak je uklanjanje šminke, kako biste sprečili iritaciju i pogoršanje.

Upotrebljavajte sredstva za čišćenje na bazi ulja (poput kokosa ili jojobe) kako biste nežno razgradili šminku i dnevnu prljavštinu i bez oštećenja kože. Sastojci poput aloe, ekstrakta kaktusa, beta-glukana i glicerina, takođe su odlični za umirenje iritirane kože.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.