Kašika OVOG ULJA dnevno smanjuje rizik od DVE NAJOPASNIJE BOLESTI današnjice!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2021, 19:49

Kašika OVOG ULJA dnevno smanjuje rizik od DVE NAJOPASNIJE BOLESTI današnjice!

Snižava holesterol, smanjuje opasnost od infarkta i moždanog udara...

Odavno je poznato da maslinovo ulje, glavni sastojak mediteranske ishrane, blagotvorno deluje na zdravlje, a ako je verovati autorkama knjige pod naslovom "Jedite bolje, živite duže", ono može da produži život za značajan broj godina.

Maslinovo ulje sadrži antioksidanse, koji smanjuju rizik od nastanak raka, od infarkta i moždanog udara, pišu dr Sara Bruer i nutricionistkinja Džulijet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kelou.

Osim toga, verovatno doprinosi smanjenju štetnog dejstva holesterola, snižava krvni pritisak i nastanak bolesti koje se javljaju kao posledica starenja i poboljšava kognitivne funkcije.

Autorke ističu da maslinovo ulje obiluje kalorijama - jedna kašika sadrži 100 kalorija - te da ga zbog toga treba umereno konzumirati. One preporučuju jednu kašiku dnevno.

Međutim, ovo ulje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama, koje doprinose snižavanju holesterola i smanjuju opasnost od infarkta i moždanog udara, ali i vitaminom E, koji čuva zdravlje kože i očiju i jača imunitet.

- Analiza pokazuje da su ljudi koji unose najviše maslinovog ulja izloženi 34 odsto manjem riziku od bilo koje vrste raka, a naročito raka dojke, nego oni koji ga unose najmanje - pišu Bruer i Kelou.

Iako nije sasvim jasno na koji način deluje maslinovo ulje, laboratorijske studije pokazuju da polifenoli iz maslinovog ulja pomažu u sprečavanju nastanka i napredovanja raka posredstvom antioksidativnog dejstva.

Ekstra devičansko (hladno ceđeno) maslinovo ulje najblagotvornije deluje na zdravlje i najbolje je kada se koristi u svežem stanju.

Naučnici su ranije otkrili da oleokantal, sastojak ovako dobijenog ulja, ubija ćelije raka, a da pritom ne oštećuje druge ćelije. Deluje tako što razbija deo kancerogene ćelije koji se zove lizozom i oslobađa proteine koji je ubijaju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.