JESENJA DEPRESIJA: Kako najlakše savladati METEOROPATSKE SIMPTOME sezonskih promena vremena

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Okt.2021, 17:41

JESENJA DEPRESIJA: Kako najlakše savladati METEOROPATSKE SIMPTOME sezonskih promena vremena

Olakšajte sebi!

Premda je meteoropatija poznata odavno, tek je modernim istraživanjima potvrđeno da vremenske prilike imaju dubok uticaj na naš organizam.

Oko 80% stanovništva oseća tegobe zbog vremena, a u zadnjih 50 godina dvostruko je više meteoropata. Najčešće okolnosti koje izazivaju te tegobe su promene temperature, pritiska, vlage ili količine dnevnog svetla.

Meteoropata je iznad prosečno sklona promenama raspoloženja, bolovima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili raznim oblicima nelagodnosti neposredno pre nego što nastupe klimatske promene. Istraživanja su pokazala da ljudski organizam raguje već 24 do 48 sati pre promene vremena.

Uobičajeni simptomi meteoropatije uključuju: razdražljivost, napetost, nesanicu, potištenost, malodušnost, telesnu slabost, pojačane glavobolje, probavne tegobe poput gastritisa, zatvora i upalnih bolesti creva, promene prehrambenih navika u vidu prejedanja ili pak potpunog izbegavanja hrane.

Posebno izražene simptome imaju osetljive osobe koje imaju problema sa živcima, osobe koje su pod stresom, anksiozne i depresivne osobe, dok najizraženiju reakciju imaju hronični bolesnici tj. srčani bolesnici, astmatičari, dijabetičari i reumatičari.

Kako olakšati tegobe?

1. Unos magnezijuma i vitamina D

Magnezijum je mineral koji učestvuje u stvaranju energije, njegova glavna uloga je upravljanje mišićnim i nervnim sastavom. Široko je rasprostranjen u hrani, a neki od izvora ovog minerala su integralne žitarice, orašasti plodovi, mahunarke, krompir, morski plodovi, suvo grožđe i banane.

Vitamin D je izrazito važan za naše zdravlje jer doprinosi sintezi hormona sreće, smanjuje rizik od osteoporoze, depresije, raka prostate, raka dojke, utiče na dijabetes i gojaznost. Vitamin D u potpunosti je besplatan: telo ga stvara kada sunčeva svetlost dodiruje kožu.

Niti jedan suplement ne može nadoknaditi prirodni izvod vitamina D - sunce!

2. Ajurveda, joga i šetnja u prirodi

Središnji koncept ajurvedske medicine, čiji je sastavni deo i joga, jeste da je sva priroda, uključujući i nas, uslovljena ravnotežom. U nastavku vam donosimo nekoliko saveta kako uz pomoć joge i ajurvede možete prebroditi depresivnu jesen:

Tekst o moći kućne relaksacije, ajurvedi, možete pročitati OVDE!

3. Prirodni preparati

Fitoterapija je metoda lečenja koja omogućava ublažavanja i sprečavanje bolesti upotrebom lekovitih biljaka kao i preparata poput eteričnih ulja, čajeva, tinktura i kapsula. Pokazala se uspešnom na razne probleme kao što su nesanica, stres i depresija.

4. Pasiflora - Hristov venac

Pasiflora se koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje depresije i nesanice. Ova biljka dostupna je kao suvo lišće za čajeve ili kao tinktura, a ima svojstva sredstva za smirenje. Preporučuje se za osobe koje imaju problema sa spavanjem ili anksioznošću. Istraživanja su pokazala da je učinak pasiflore jednako dobar kao i učinak lekova, ali bez opasnosti od razvijanja zavisnost.

Glavne prednosti korištenja pasiflore su:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.