Greje bolje od kuvanog vina: Najukusnija kuvana rakija sa suvim voćem

Izvor: Lepota i zdravlje, 06.Jan.2024, 11:01

Greje bolje od kuvanog vina: Najukusnija kuvana rakija sa suvim voćem

Kuvana rakija sa suvim voćem je egozičnog ukusa i srednje jačine, idealno piće za Badnje veče na otvorenom Baš kao i kuvano vino, kuvana rakija je tradicionalno zimsko piće, a verzija sa suvim voćem je aromatičnija i ukusnija. U Srbiji, kuvana rakija predstavlja omiljeni zimski napitak i deo bogate tradicije. Ovo toplije i začinjeno piće često se priprema tokom hladnih meseci, donoseći toplinu i uživanje u zajedništvu. Uobičajeni recept uključuje rakiju, šećer, voće poput jabuka >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << ili korena đumbira, kao i začine poput cimeta i karanfilića. Ovo piće često se poslužuje na različitim društvenim okupljanjima, proslavama i praznicima. Ovaj napitak nosi sa sobom osećaj tradicije i topline, simbolizujući udobnost i srdačnost u hladnim danima. Kada kuvate rakiju, najbolji izbor je domaća rakija i to šljivovica, ali samo ako spremate tradicionalnu varijantu sa klinčićima ili karanfilićem. Ova aromantična i nežna kuvana rakija bolja je ako se sprema od voćnih rakija: kajsije, breskve, dunje. Kako se sprema kuvana rakija sa suvim voćem? Kuvana rakija se sprema brzo i lako, samo morate pripaziti da se alkohol ne zapali. Sastojci:  1-2 kašike šećera ili meda 200 ml rakije 100 ml vode Začini: suvo voće, biber ili kora narandže Priprema:  U manju metalnu šerpu stavite med ili šećer i počnete da topite na tihoj vatri. Ako pravite rakiju sa šećerom, onda šećer zagrevate dok se ne karamelizuje. Ako pravite sa medom, onda čekate da se med istopi. U šerpicu lagano dodajete rakiju sve vreme mešajući, a potom i vodu. Da ne bi bila prejaka, rakija se uvek kuva u odnosu od najmanje 2:1 sa vodom. Kada se rakija zagreje ubacite začin po volji: muškarci obično preferiraju kuvano vino, ali nežniji recept podrazumeva suvo voće (kajsije ) ili koru od naranže. Kuvajte rakiju dok ne provri, a potom je brzo skinite sa vatre. Vratite i ponovite najmanje tri puta. Poslužite toplo. Liudmila Chernetska/istock/gettyimagesplusThe post Greje bolje od kuvanog vina: Najukusnija kuvana rakija sa suvim voćem appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.