Da li pravilno ŽVAĆETE HRANU? Evo koliko je to VAŽNO ZA ZDRAVLJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2020, 09:54

Da li pravilno ŽVAĆETE HRANU? Evo koliko je to VAŽNO ZA ZDRAVLJE

Ni ne slutite!

Nutricionistima je podjednako važno i šta jedete i kako jedete svoje obroke. Deluje jednostavno i pitamo se kako možemo pogrešno da žvaćemo hranu.

Način na koji žvačete zalogaje određuje koliko ćete hranljivih materija uneti.

Upravo je to istaknuo psihijatar Dru Ramzi.

Psiha utiče na način žvakanja hrane

Psihijatar tvrdi da naše mentalno stanje određuje kako ćemo jesti, a negativno psihičko stanje ima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rezultat da manje žvačemo hranu pre nego što je progutamo.

Kad smanjite vreme koje koristite za žvakanje hrane, enzimi u probavnom sistemu imaju manju površinu za razgradnju namirnica. To znači da naše telo ima smanjenu sposobnost apsorpcije nutrijenata.

Važno je da ne žavaćemo hranu brzo!Vaše psihičko stanje uticaće i na količinu nutrijenata koje dobijate iz hrane. Ako ste pod stresom, to može prekinuti komunikaciju između mozga i probavnog sistema. U tom slučaju apsorbovaćemo samo 20 posto nutrijenata iz hrane.

- Fokusirajte se na vašu prisutnost za stolom uz one koje volite i uz hranu - savetovao je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.