Brz i lak nedeljni slatkiš: Torta od palačinki i Eurokrema

Izvor: Lepota i zdravlje, 23.Feb.2020, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brz i lak nedeljni slatkiš: Torta od palačinki i Eurokrema

Palačinke sa mlevenim lešnicima u testu, složene u formu torte sa filom od šlaga i Eurokrema ili Nutele. Brzo, lako i jednostavno. Samo ne dozvolite deci da pojedu palačinke pre nego što tortu napravite. Sastojci: 1 jaje, 1 šolje brašna (oko 2 dl), 1 dl mleka, 2 dl vode (otprilike), 1/2 šolje mlevenih lešnika, 1 kesica vanil šećera, na vrh kašikice soli, 2 kašike ulja. Za fil: 2,5 dl slatke pavlake, 2 vrhom pune kašike Nutele ili Eurokrema Napomena: Navedena količina sastojaka dovoljna >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << je za nekih 12-15 palačinki u zavisnosti od veličine tiganja. Ne stavljate više jaja ni više mleka, jer od više jaja i mleka palačinke budu žilavije, ako dodajete umesto toga više vode palačinke će biti mekše. Količina vode u receptu je relativna, jer zavisi i od vrste brašna i veličine jajeta. Najbolje je za prvu palačinku ostaviti i malo gušće testo i napraviti je malo deblju. Prva palačinka je uvek “probna”, a lakše je po potrebi razrediti testo nego ga kasnije zgusnuti. Nije potrebno dodavati više šećera osim kesice vanil šećera, a svakako nemojte dodavati više od 1 kašikice običnog kristal šećera da vam se palačinke prilikom pečenja ne bi lepile. Ako volite slađi fil, možete dodati i više krema, i to je već stvar vašeg ukusa. Lešnike pre mlevenja propržite u tiganju, tek toliko zamirišu i malo potamne i tek onda ih sameljite, osim ako ne kupujete već samlevene lešnike. Priprema: Slatku pavlaku umutite sa kremom u čvrst sneg i ostavite u frižider da se hladi. Umutite jaje sa šećerom, uljem, mlekom, brašnom, orasima. Postepeno dodajite vodu dok ne dobijete testo za palačinke. Ukoliko vam se učini da je testo suviše gusto i da je ta prva palačinka suviše debela, dodajte još vode, ali malo po malo da ne preterate sa razređivanjem. Korisite nelepljivi tiganj za palačinke, premažite ga puterom ili sipajte malo ulja i prebrišite papirnom salvetom. Pošto u testu već ima ulja, nema potrebe da ga dodajete i u tiganj, ali za prvo pečenje je sigurnije da malo namastite i tiganj. Ispecite sve palačinke. Na tanjir stavite palačinku, premažite je umućenim šlagom i kremom, stavite drugu palačinku i tako dok ne potrošite ili sve palačinki ili sav fil. Od gore treba da bude fil. Na kraju tortu pospite krupno samlevenim lešnicima. Možete staviti i neko bobičasto voće umesto lešnika. Uz džem od višanja, ili neki drugi po vašem ukusu, ova torta je savršena. Jednostavna, brza i ukusna, idealan slatkiš za nedeljno popodne. Foto: Guliver/Getty

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.