Ako nemate ideju za ručak, napravite zapečenu piletinu s testeninom

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 11:58

Ako nemate ideju za ručak, napravite zapečenu piletinu s testeninom

Ukoliko vam je ponestalo ideja za kuvanje ručka, probajte recept za ovo savršeno jelo od kojeg će se najesti cela porodica.

Potrebno vam je:

1 kg pilećih prsa ili karabataka (šta više volite)

500 g testenine

300 g slanine

3 velika paradajza

1 luk

5 češnjeva belog luka

375 ml guste pavlake

80 ml kisele pavlake

1 kašika sušenog timijana (majčine dušice)
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
pola kašičice sušenog origana

1 kašičica mlevene paprike

2 kašičice smeđeg šećera

3 kašike maslinovog ulja

so i crni biber

350 g naribanog topljenog sira

100 g parmezana

Priprema:

Zagrejte rernu na 220°C. Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju, ocedite i ostavite sa strane. Dok se testenina kuva, pripremite kremasti sos od piletine i slanine. U veliki tiganj na jakoj vatri dodajte kašiku maslinovog ulja, pustite da se zagreje pa ubacite pola pilećih prsa. Rasporedite piletinu u jedan sloj, začinite solju i biberom. Zapržite obe strane, otprilike minut po strani. Izvadite piletinu, pa ispecite i ostatak mesa. Kad je zapečena, ostavite je sa strane pa isecite na štangle. U isti tiganj dodajte kašiku maslinovog ulja, usitnjeni crni luk i beli luk, pa kratko kuvajte na pari. Dodajte usitnjenu slaninu i pojačajte vatru.

Kuvajte na pari dok slanina ne bude karamelizovana. Ubacite usitnjen paradajz i nastavite da kuvate na jakoj vatri oko tri minuta, povremeno mešajući. Dodajte zapečenu piletinu i sok koji je pustila, sušeni origano i timijan, šećer i papriku. Uz mešanje pržite kratko na jakoj vatri, pa ulijte pavlaku i kiselu pavlaku. Smanjite vatru, dobro promešajte i pustite da lagano kuva dok piletina ne bude gotova. U velikoj posudi za pečenje dobro pomešajte kuvanu testeninu i kremasti sos od piletine i slanine. Ravnomerno pospite sirevima, a zatim pecite 15 minuta dok se sloj sira ne zapeče. Pustite da odmori 10 minuta, pa poslužite.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.