Ajvar iz rerne: Napravite sami vrhunski delikates za malo para

Izvor: Lepota i zdravlje, 21.Sep.2023, 14:01

Ajvar iz rerne: Napravite sami vrhunski delikates za malo para

Ako želite malo drugačiji ajvar, pravi delikates, a koji vas neće mnogo koštati, napravite ajvar iz rerne. Kada ga jednom probate, stalno ćete ga praviti. Obožavamo ajvar i pripremamo ga na razne načine: od pečenih prika, od paprika i patlidžana, ljuti i blagi, a danas pravimo ajvar iz rerne. Ukus uopšte nije isti kao kad se kuva. Ajvar iz rerne je vrhunski delikates koji ne košta mnogo. A s obzirom na to da se bliži sezona slava i slavlja, iznenadite svoje goste ajavrom iz rerne. Ajvar >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << iz rerne: Niko mu ne može odoleti i pritom je zdrav Ajvar iz rerne nije samo preukusan, već i veoma zdrav. Povrće koje se koristi za njegovu pripremu sadrži obilje vitamina, minerala i antioksidanasa. Crvene paprike su bogate vitaminima C i A, antioksidansima, i vlaknima. Pomažu u jačanju imunološkog sistema, očuvanju zdravlja očiju i sprečavanju kardiovaskularnih oboljenja. Paprike babure takođe sadrže vitamine C i A, kao i vitamin E. Imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Patlidžan je dobar izvor vlakana i antioksidanasa. Pomaže u regulaciji varenja i može doprineti smanjenju nivoa šećera u krvi. Beli luk je poznat po antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima. Takođe može doprineti snižavanju krvnog pritiska. Ljuta papričica sadrži kapsaicin koji može poboljšati cirkulaciju i smanjiti bol. Takođe može pomoći u sagorevanju kalorija. Ovaj ukusni ajvar iz rerne možete koristiti kao namaz, dodatak jelima, ili kao umak uz razna jela. U sledećem videu možete videti jedan od načina za pripremu ajvara: Kako mi pripremamo ajvar iz rerne Sastojci: 4 crvene paprike 2 paprike babure (ili više, po želji) 2 manja patlidžana 4 čena belog luka 1 ljuta papričica (opciono, ako volite ljuto) maslinovo ulje so biber Uputstva: Zagrejte rernu na 200°C. Operite sve povrće. Stavite paprike i patližan na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni oko 30-40 minuta, ili dok kora ne postane crna. Povremeno ih okrenite da se ravnomerno ispeku. Izvadite paprike i patlidžane iz rerne i stavite ih u činiju. Pokrijte činiju prozirnom folijom ili stavite u plastičnu kesu kako bi se lakše oljuštile. Kada se povrće ohladi dovoljno da se može rukovati, oljuštite koru i uklonite semenke iz paprika. Iseckajte oljuštene paprike, patlidžan, beli luk i ljutu papričicu. Dodajte so i biber i malo maslinovog ulja. Prespite sve to u šerpu i ostavite da se krčka u rerni tridesetak minuta. Povremeno promešajte. Prespite ajvar u sterilisane staklene tegle. Zatvorite i čuvajte u frižideru. Prijatno! Slani mafini sa ajvarom – brzi i preukusni! Angelika Mostova/gettyimages.co.ukThe post Ajvar iz rerne: Napravite sami vrhunski delikates za malo para appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.