AKO IMATE BELE TAČKICE ISPOD OKA, OVO TREBA DA ZNATE: Evo koliko su opasni ksantelazmi i zašto se javljaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2023, 11:23

AKO IMATE BELE TAČKICE ISPOD OKA, OVO TREBA DA ZNATE: Evo koliko su opasni ksantelazmi i zašto se javljaju

Izrasline u vidu masnog tkiva često se javljaju u očnoj regiji. Evo zbog čega nastaju ksantelazme i kako se uklanjaju

Možda imate ili znate nekog ko ima beličaste „tačkice“ u regiji oka. To su ksantelazmi i nastaju grupisanjem ćelija masnog tkiva. Mogu se javiti ispod oka, u unutrašnjem uglu ili na samom kapku. Najčešće su žućkasto-bele boje, ne bole, ne svrbe, najčešće ne izazivaju tegobe jer su dobroćudne izrasline, ali moguće je da kod nekih ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dovedu do spuštanja kapaka ukoliko se na njima nalaze. Ljudima najčešće smetaju iz estetskih razloga. Iako se mogu pojaviti u svim periodima života, najčešće se javljaju posle 50. godine.

Ranije se mislilo da je uzrok njihovog formiranja povećan nivo holesterola u krvi i poremećaj metabolizma masti. Međutim, dokazano je da ne postoji direktna uzročno-posledična veza, jer polovina pacijenata koji su učestvovali u istraživanjima nije imala povišene masnoće u krvi. Mogu nastati i kod onih koji imaju poremećaj metabolizma i kod onih koji nemaju, tako da najveću ulogu ima genetika.

Kako ih ukloniti?

Prvo i osnovno- ne smete ih uklanjati sami, stiskati, "cediti", stavljati narodne lekove i obloge. Neophodno je da zakažete pregled kod dermatologa koji će vas uputiti na potrebne analize kako bi se utvrdio uzrok njihovog nastanka, a onda odrediti način za njihovo uklanjanje. Ako se nalaze u regiji oka, najpodesniji su radiotalasi dok se za uklanjanje sa tela može koristiti i laser.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.