
Izvor: Lepota i zdravlje, 21.Apr.2025, 23:09
10 Namirnica za zdravlje štitne žlezde—i 3 koje treba izbegavati
Ako imate problema sa štitnom žlezdom, hrana koju jedete može uticati na to kako se osećate. Vašoj štitnoj žlezdi potreban je jod da bi pravilno funkcionisala i proizvodila dovoljno hormona za potrebe vašeg tela. Ako ne unosite dovoljno joda, izloženi ste riziku od hipotireoidizma ili gušavosti (stanje kad štitna žlezda se uvećava kako bi nadoknadila nedostatak hormona štitne žlezde). Većina ljudi nema problema sa unosom dovoljno joda, jer je kuhinjska so jodirana. Međutim, ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << ste na dijeti sa malo natrijuma (kako to sve više ljudi radi zbog zdravlja srca) ili pratite vegansku ishranu, možda ćete morati povećati unos joda iz drugih izvora. Mnoge vrste morskih algi su bogate jodom, ali količina može varirati. Količina joda u različitim vrstama morskih algi varira značajno. Na primer, komercijalno dostupne alge u celosti ili u listovima imaju koncentracije joda koje variraju od 16 mcg/g do 2,984 mcg/g (preporučeni dnevni unos za osobu koja nije trudna ili ne doji je 150 mcg). S obzirom na to da morske alge mogu biti posebno bogate jodom, ne treba svakog dana početi jesti suši. Previše joda može biti jednako štetno za vašu štitnu žlezdu kao premalo, izazivajući (ili pogoršavajući) hipotireoidizam. Da biste dobili velike koristi od morskih algi, a da ne preterate, potrebno je da se držite jedne sveže salate od morskih algi nedeljno i izbegavate čajeve od morskih algi i dodatke ishrani. Jogurt Osim nekoliko salata od morskih algi, verovatno ne morate brinuti o tome da ćete uneti previše joda iz drugih namirnica. Posebno, mlečni proizvodi sadrže prosečno 85 mcg joda po šolj. Međutim, količina joda u mlečnim proizvodima varira. To je delom zato što se stoci daju dodaci joda, a proces muže uključuje sredstva za čišćenje na bazi joda. Običan, niskomasni jogurt ili grčki jogurt dobar je izvor—može zadovoljiti oko 50% vašeg dnevnog unosa joda. Brazilski orasi Brazilski orasi sadrže još jedan nutrijent koji pomaže u regulisanju hormona štitne žlezde: selen. Selen može pomoći u sprečavanju dugoročne štete na štitnoj žlezdi kod ljudi sa problemima vezanim za štitnu žlezdu poput Hašimotoove i Grejvsove bolesti, prema istraživanju iz 2013. godine. Samo jedan brazilski orah sadrži između 68–91 mikrograma selena. S obzirom da je maksimalna gornja granica unosa selena 400 mikrograma dnevno, ne preterujte. Previše selena može izazvati „miris belog luka“, gubitak kose, promene u boji noktiju, pa čak i srčanu insuficijenciju. Mleko Mleko i mlečni proizvodi među najboljim su izvorima joda. Međutim, biljne napitke koji se koriste kao zamena za mleko, poput sojinog i bademovog napitka, sadrže relativno male količine joda. 1 šolja niskomasnog mleka zadovoljiće oko trećine vaših dnevnih potreba za jodom. Još jedna dobra ideja: popijte čašu mleka obogaćenog vitaminom D. Jedna studija iz 2013. godine pokazala je da su ljudi sa hipotireoidizmom bili skloniji nedostatku D u poređenju sa zdravijim učesnicima istraživanja. Piletina i Teletina Cink je još jedan ključni nutrijent za vašu štitnu žlezdu. Vašem telu je potreban cink da bi proizvodilo hormone štitne žlezde. Nedostatak cinka može dovesti do hipotireoidizma, prema studiji iz 2013. godine. Ali, obratite pažnju: Ako razvijete hipotireoidizam, možete dobiti deficit cinka, jer hormoni štitne žlezde pomažu u apsorpciji ovog minerala. I kada se to desi, možda ćete takođe doživeti nuspojave poput teške alopecije, autoimune bolesti koja napada folikule dlake i čini da kosa opada u pramenovima. Verovatno već unosite dovoljno cinka, ali ako imate lošu ishranu ili poremećaj u gastrointestinalnom traktu koji ometa vašu sposobnost da apsorbujete cink, možda ste u riziku od deficita. Meso je dobar izvor: jedna porcija teletine iz plećke od 100 grama sadrži 7 miligrama; pljeskavica od 100 grama sadrži 3 miligrama; i porcija tamnog pilećeg mesa od 100 grama sadrži 2,4 miligrama cinka. Riba S obzirom da se jod nalazi u zemljištu i morskoj vodi, riba je još jedan dobar izvor ovog nutrijenta, kaže Američko udruženje za štitnu žlezdu. Istraživači već dugo znaju da ljudi koji žive u udaljenim planinskim regionima bez pristupa moru imaju rizik od gušavosti, kako su napisali autori studije iz 2014. godine. Jedna porcija pečenog bakalara od 100 grama sadrži oko 158 mikrograma joda (dovoljno da zadovolji vaše dnevne potrebe ako niste trudni ili dojite). Čak i riblji štapići pružiće zdravu količinu joda, sa 58 mikrograma joda u porciji od 3 unce. Morski Plodovi Morski plodovi poput jastoga i kozica dobri su izvori joda. Samo 100 grama kozica sadrži približno 10% preporučenog unosa. Morski plodovi takođe mogu biti dobar izvor cinka. Jaja Jedno veliko jaje sadrži oko 16% dnevnog unosa joda i 20% dnevnog unosa selena koje vam je potrebno, čineći jaja superhranom za štitnu žlezdu. Ako vam zdravstveni radnik nije drugačije naložio, jedite celo jaje—većina tog joda i selena nalazi se u žumancetu. Bobice Najbolja ishrana za vašu štitnu žlezdu zahteva više od samo joda, selena i vitamina D. Možda nije iznenađujuće, ali hrana bogata antioksidansima (supstancama koje se nalaze u određenoj hrani i pomažu u borbi protiv oštećenja ćelija) takođe je dobra za vašu štitnu žlezdu. Prema studiji iz 2022. godine, antioksidansi mogu pomoći u upravljanju disfunkcijom štitne žlezde. Sve vrste bobica bogate su antioksidansima, prema Medicinskom centru Džons Hopkins, a „najbolja“ bobica je malina. Malina pruža vrlo visoke nivoe antioksidanata, vlakana i relativno malo prirodnog šećera. Krstašasto Povrće Krstašasto povrće (brokoli, karfiol, kelj, prokulica) sadrži jedinjenja nazvana glukozinolati, i ako ga jedete u velikim količinama, ta jedinjenja mogu ometati proizvodnju hormona štitne žlezde. Meutim, prilično je neverovatno da će oštetiti vašu štitnu žlezdu ako jedete normalne porcije. Studija iz 2016. godine otkrila je da količina i vrsta krstašastog povrća imaju značaja. Konzumiranje tipičnih porcija sirovog brokolija, kineskog kupusa, brokoli neće narušiti funkciju štitne žlezde. Međutim, prekomerna konzumacija (npr. više od 1 kg/dnevno tokom nekoliko meseci) sirovog kelja, prokelja može smanjiti unos joda u štitnu žlezdu i uticati na proizvodnju hormona štitne žlezde. Soja Uticaj soje na zdravlje štitnjače bio je nekonzistentan. Postoje neki problemi da soja može negativno uticati na funkciju štitnjače i promeniti nivoe hormona štitnjače, kako su opisali autori meta-analize iz 2019. godine. Nakon pregleda brojnih studija, autori studije su napisali da su utvrdili da dodavanje soje ne utiče na nivoe hormona štitnjače. Ponovo, dok god jedete normalne količine soje, nema razloga za brigu da će povrediti vašu štitnjaču. Hrana koju treba Ograničiti Neki namirnice se ne preporučuju za zdravlje štitne žlezde. Gluten Napomena: Ovo se odnosi samo na ljude sa celijakijom ili intolerancijom na gluten. Prema istraživanju iz 2021, celijakija i autoimune bolesti štitnjače poput Hašimoto tireoiditisa i Grejvsove bolesti često su prisutne zajedno. Postoji povezanost između štitne žlezde i creva. Mikroorganizmi u crevima utiču ne samo na imuni sistem i apsorpciju mikronutrijenata, već i na funkciju štitne žlezde. Iako nije potpuno jasno da li bezglutenska ishrana može samostalno pomoći u lečenju bolesti štitnjače, ako vam je dijagnostikovana celijakija, važno je održavati strogu ishranu bez glutena kako biste držali simptome pod kontrolom. Prerađena Hrana Ako razmišljate o povećanju unosa slanih, prerađenih namirnica poput čipsa samo da biste uneli više joda u svoju ishranu, razmislite ponovo. Proizvođači ne moraju koristiti jodiranu so u svojim proizvodima. Možda unosite previše natrijuma (što vas može dovesti do visokog krvnog pritiska, a zatim i srčanih bolesti), ali ne i joda. Brza Hrana Slično prerađenoj hrani, lanac brze hrane takođe nije obavezan koristiti jodiranu so u svojim proizvodima. Analiza sadržaja joda u uobičajenim namirnicama od strane Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) otkrila je da jedna pljeskavica iz poznatog lanca brze hrane sadrži 2,4 mcg joda na 100 g dok jedna obična pljeskavica od mljevenog mesa iz obične radnje sadrži 8 mcg joda na 100 g. U zaključku rezimiramo da neke namirnice promovišu zdravlje štitne žlezde. Na primer, namirnice bogate jodom—uključujući morske alge, brazilske orahe, ribu i jaja—pomažu vašoj štitnoj žlezdi da efikasno funkcioniše. Bobice i krstašasto povrće takođe podržavaju vašu štitnu žlezdu. Prerađena i brza hrana nisu preporučljive. Kontaktirajte zdravstvenog radnika ako želite saznati više o tome kako podržati svoju štitnu žlezdu. Uvek se konsultujte sa zdravstvenim radnikom pre nego što pokušate sa dodacima ishrani. Dijetetski dodaci minimalno su regulisani od strane Ministarstva zdravlja i možda nisu odgovarajući za vas. Efekti takođe mogu varirati od osobe do osobe. Aleksandra Vulin Burlakovastefanamer/ iStock / Getty Images Plus /The post 10 Namirnica za zdravlje štitne žlezde—i 3 koje treba izbegavati appeared first on Lepota i zdravlje.
Nastavak na Lepota i zdravlje...