SREĆAN POVRATAK Oko 30 srpskih alpinista doputovalo večeras sa Nepala

Izvor: Blic, 02.Maj.2015, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SREĆAN POVRATAK Oko 30 srpskih alpinista doputovalo večeras sa Nepala

Tri grupe srpskih alpinista koji su se peli na vrh "Tarpu Čuli" na Himalajima u Nepalu stigli su večeras u Beograd. Oni su boravili u Nepalu i 25. aprila kada je u katastrofalnom zemljotresu poginula 6.621 osoba, a prema dosadašnjim informacijama povređeno više od 14.000 ljudi.

Sve grupe naših alpinista kojih je oko 30 stigli su večeras oko 20 sati na aerodrom "Nikola Tesla", letom iz Istanbula. Niko od njih, na sreću, nije povređen.

Prvu grupu alpinista predvodio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Goran Frelan, drugu grupu devojaka predvodio je Aleksandar Rašin, a treću Dragan Jovović.

Devojke koje je predvodio Aleksandar Rašin kazale su nam večeras da su u trenutku kada se zemljotres dogodio, svi bili ubeđeni da je lavina krenula, ali kada su shvatili da su bezbedni, ipak su nastavili da se penju ka vrhu.

- Tri dana smo se peli bez komunikacije, a kada smo stigle u bazni štab shvatile smo šta se dogodilo - kaže jedna od alpinistkinja.

Vođa grupe Aleksandar Rašin rekao je da ih je zemljotres iznenadio, a dočekali su ga u baznom kampu na visini od 5.000 metara.

Članice prve žženske alpinističke ekspedicije u Nepalu su Andrijana Miletić, Biljana Čegar, Biljana Savković, Jelena Ignjatijević, Branka Bradašević, Biljana

Srpske alpinistkinje su osvojile vrh "Tarpu Čuli" visine 5.663 metra, a one su 16. aprila krenule na Himalaje u Nepalu, koji je 10 dana kasnije pogodio razorni zemljotes.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.