Posledice stravičnog zemljotresa u Crnoj Gori: Oštećeno više od 50 objekata, iseljene mnoge porodice

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2018, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice stravičnog zemljotresa u Crnoj Gori: Oštećeno više od 50 objekata, iseljene mnoge porodice

Potres se osetio i u jugozapadnoj Srbiji

U zemljotresu jačine 5,1 stepen Rihterove skale, koji je danas pogodio područje u blizini Plava u Crnoj Gori, a osetio se i u Srbiji, oštećeno je oko 50 objekata, a desetak porodica je iseljeno.

Pročitajte i:

Iz lokalne Službe zaštite i spasavanja je rečeno da su na starijim kućama popucale fasade i dimnjaci.

Oko 50 objekata oštećeno je u Plavu, a stanovnici te opštine ističu da ne pamte >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veći zemljotres.

Predsednik Opštine Plav Šahmanović Orhan je izjavio da za desetak porodica traže alternativni smeštaj, jer njihovi domovi više nisu bezbedni.

Iz MUP-a je saopšteno da predstavnici Direktorata za vanredne situacije i Uprave policije deluju na terenu u više opština na severu zemlje da bi zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava prikupili informacije o eventualnoj šteti koju je prouzrokovao zemljotres.

- Za sada nema informacija o tome da je zemljotres prouzrokovao ljudske gubitke - saopšteno je iz MUP-a.

Crnogorski premijer Duško Marković je poručio da će vlada pomoći ugroženim građanima.

- Vlada i ja kao predsednik, bićemo uz građane Plava, Gusinja, Andrijevice i Berana, i pomoći u saniranju posledica zemljotresa koji je teže pogodio ove opštine - istakao je on.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju registrovao je zemljotres u 11 sati i 46 minuta, sa epicentrom sedam kilometara severozapadno od Plava.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Mirza Medunjanin kazao je da je Opštinski tim za vanredne situacije održao sastanak, navodeći da nema životno ugroženih građana.

- Najviše poziva smo dobili zbog pričinjene štete. Oštećeno je dosta fasada i krovova, pogotovo na starijim kućama.

Zemljotres je zabeležen na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije, a osetio se i do Beograda, rečeno je Tanjugu u Seizmološkom zavodu.

.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.