Novi zemljotres kod Nevesinja, Vlada RS dodeljuje pomoć

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2019, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zemljotres kod Nevesinja, Vlada RS dodeljuje pomoć

Slabiji zemljotres, jačine 2,7 stepena Rihterove skale, zabeležen je rano jutros severoistočno od Nevesinja. Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Nevesinju da će Vlada Republike Srpske uplatiti 100.000 KM za urgentnu sanaciju objekata oštećenih u zemljotresu koji je pogodio ovu opštinu.

Zemljotres je registrovan u 4.48 sati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 23 kilometra severoistočno od Nevesinja, a 45 kilometara južno od Sarajeva, objavio je Evromediteranski seizmološki centar (EMSC).

Epicentar je zabeležen na dubini od 10 kilometara.

Ovo je šesti zemljotres koji je u poslednja 24 sata pogodio područje BiH, a epicentar je ponovo bio na nevesinjskom području, napominje Klix.ba.

Najjači zemljotres koji je juče potresao BiH bio je jačine 5,4 stepena Rihterove skale.

Snažan zemljotres, jačine 6,4 stepena, pogodio je juče rano ujutru Albaniju, a u potresu je stradalo najmanje 23 osobe i napravljena je velika materijalna šteta.

Formirana Komisija za procenu štetu od zemljotresa

"Komisija formirana za procenu štete od zemljotresa, koji je pogodio u utorak Nevesinje danas je počela da radi, a šteta će biti poznata narednih dana", najavio je Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje, u kojoj se takođe osetio potres.

Zamenik načelnika Opštine Berkovići, Bojan Samardžić, rekao je da će građanima biti upućen poziv za prijavu štete, prenela je Srna. Kod Nevesinja je juče u 10.19 sati lociran zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihterovoj skali, a osetio se u svim opštinama na području istočne Hercegovine.

Nije bilo povređenih ljudi, dok je materijalna šteta, osim u Nevesinju, pričinjena i u Ljubinju i Berkovićima.

Ministarstvo prosvete i kulture je zbog toga odlučilo da škole u istočnoj Hercegovini danas ne rade.

"Došao sam da podržim ljude u Nevesinju i pošaljem poruku da smo uz njih. Nakon procene štete, sešćemo i dogovoriti šta treba. To ne možemo uraditi danas, jer nemamo procene. Doći ćemo do svakog čoveka koji je pretrpeo štetu", rekao je Dodik, koji je u pratnji načelnika Nevesinja Milenka Avdalovića i poslanika Ilije Tamindžije razgovarao sa meštanima i rukovodiocima ustanova.

On je naveo da je posetio i Muzičku školu u Nevesinju i da će institucije Republike Srpske obezbediti 300.000 KM da na proleće počne rekonstrukcija.

Dodik je rekao da se na prirodne katastrofe ne može uticati, ali da je probleme i štetu lakše prebroditi zajedničkim snagama i poručio da su Vlada i institucije Republike Srpske uz narod Nevesinja.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović naglasio je da će uz pomoć Vlade Republike Srpske biti sanirani svi školski objekti u ovoj opštini.

On je rekao da se danas u ovoj opštini sanira šteta.

"Imamo nekoliko ekipa na terenu zajedno sa Civilnom zaštitom, `Elektrodistribucijom`, vatrogasnom jedinicom i nadam se da ćemo do sutra završiti sa sanacijom urgentne štete", naveo je Avdalović.

On je dodao da su pregledani svi školski objekti i konstatovano da su bezbedni za izvođenje nastave.

"Mislim da će Štab za vanredne situacije danas predložiti da se ide u redovnu nastavu", rekao je Avdalović.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DODIK NAJAVIO POMOĆ NEVESINJU: Vlada RS daće 50.000 evra za sanaciju kuća

Izvor: Kurir, 27.Nov.2019

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Nevesinju da će Vlada Republike Srpske danas uplatiti 50.00 evra za urgentnu sanaciju objekata oštećenih u zemljotresu koji je pogodio ovu opštinu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.