Eksperti: Zgrade u Srbiji otporne na potres

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2023, 18:55

Eksperti: Zgrade u Srbiji otporne na potres

Katastrofalne posledice zemljotresa u Turskoj i Siriji, kao i nekoliko manjih potresa, koji su se dogodili u nama susednim zemljama, pokrenuli su pitanje kvaliteta i kontrole gradnje, pre svega stambenih objekata.

Iako Srbija nije ni blizu tako trusno područje, zgrade u Srbiji prilično su otporne na seizmičke uticaje, naročito one izgrađene u poslednjih 20 godina, uveravaju stručnjaci.

Regulativa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji je dobra, smatra građevinski inženjer Božidar Bošković, budući da zakon predviđa da u svakoj fazi izgradnje odgovorno lice iznad sebe ima nezavisnog stručnjaka koji ga kontroliše.

"Stvarno je teško da neki veliki propust pa čak i manji, a da nas četvoro - projektant, tehnička kontrola, izvođač i nadzorni organ, da svakome taj jedan segment promakne. Tako da mislim da je Zakonom poprilično dobro predviđena ta kontrola", objašnjava za RTV građevinski inženjer Božidar Bošković.

Zaštita od zemljotresa je neprekidni lanac sastavljen od ljudi različite struke, od geologa, seizmologa, preko donosilaca odluka - do investitora i inženjera, a jak je koliko i najslabija karika u njemu, kažu građevinci.

Prof. Dr Andrija Rašeta sa Departmana za građevinarstvo i geodeziju FTN-a u Novom Sadu tvrdi da se kod nas poštuju se propisi a seizmičkom projektovanju se na svim građevinskim fakultetima poklanja odgovarajuća pažnja.

"Sreću je da ne možemo da imamo tako jake zemljotrese, ali mislim da su naši objekti pogotovo ovi, sad, u poslednjem periodu, koji su projektovani po evro-kodu, mislim da su sigurniji", pojašnjava Rašeta.

"Slike do temelja porušenih objekata u Turskoj ukazuju pre na neku sistemsku grešku nego na pojedinačni propust", dodaje Rašeta.

Kako je objasnio, takav scenario u Srbiji je teško zamisliv, saglasni su naši sagovornici. Osnovni zadatak evro standarda, koji se primenjuje i kod nas, jeste da se objekat prilikom jakog zemljotresa ne sruši.

On precizira da to ne znači da se objekat neće oštetiti, da možda neće ni moći da se sanira, nego da ćemo ga kasnije porušiti. Ali, kako navodi, osnovna namena je da se sačuvaju životi ljudi.

Poslednji jači zemljotres u Srbiji od 5,4 stepena po Rihterovoj skali dogodio se 2010. godine u okolini Kraljeva. Tom prilikom, stradale su dve osobe, a oštećeno je više od 12.000 objekata.


Pogledaj vesti o: Zemljotres,   Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.