Tresla se Srbija

Izvor: Glas javnosti, 03.Nov.2010, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tresla se Srbija

BEOGRAD - Snažan zemljotres, jačine 5,4 stepena Rihterove skale u epicentru, pogodio je noćas u 1,56 sati centralnu Srbiju! Bračni par Natalija i Siniša Stašić poginuo je u selu Grdica kada se srušila njihova kuća, a 50 osoba je povređeno u okoliki Kraljeva, potvrdio je za RTS ministar policije Ivica Dačić, koji je helikopterom otputovao na pogođeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << područje. Gotovo svi Kraljevčani proveli su noć van kuća, a mnogi građani su u strahu. U centru grada na trotoarima ima i polomljenog stakla i šuta koji je pao sa fasada.

Kako je saopštio je Seizmološk zavod Srbije, potres u epicentru dogodio se u 1.56 sati, a drmanje tla stanovnici Beograda i svih gradova Srbije osetili su u 2 sata iza ponoći. Zemljotres od 5,0 do 5,9 stepeni Rihterove skale se smatra umerenim, saopštio je SZS. Udar te jacine može teško da ošteti loše izgrađene zgrade u užem području oko epicentra.

Jak udar, koji je trajao nekoliko sekundi, osetio se u svim gradovima zemlje, a u Kraljevu i okolini oštećen je veliki broj kuća.  Epicentar se nalazi dva kilometra od centra Kraljeva, u selu Grdica, na dubini od oko 10 kilometra. Najjači udar osetio se u Kraljevu i Kragujevcu, a pomeranje tla probudilo je građane Beograda, Niša, Užica, Ivanjice, Kruševca, Čačka i svih gradova zemlje. Potres je osetio veliki deo Republike Srpske, a pomeranje tla prijavili su i građani Budve.

Drmanje tla najviše je uplašilo stanovnike na višim spratovima, a hiljade građana je, zbog straha, izašlo iz svojih stanova. Kako Kurir nezvanično saznaje, stanovnici Kraljeva su trenutno bez vode i struje, a u tom gradu ima i materijalne štete.

Zemljotres jačine 5,4 Rihtera recipročan je jačini 7 do 8 stepena Merkalijeve skale. Poslednji zemljotres ovakvog intenziteta kod nas je zabeležen 1998. godine u Mionici.

Evropski centar za posmatranje zemljotresa je saopštio da su u periodu između 2,11 i 2,45 časova zabeležena još četiri potresa snage oko 2,2 stepena Rihterove skale.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.