Stiže pomoć u Kraljevo

Izvor: RTS, 04.Nov.2010, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže pomoć u Kraljevo

Prve novčane, kao i pomoć u građevinskom materijalu, hrani i odeći pristiže u Kraljevo posle zemljotresa koji je naneo veliku materijalnu štetu. Tokom noći i jutra osetilo se nekoliko manjih potresa. Najnoviji bilans oko 5.000 oštećenih objekata. Život u gradu se postepeno normalizuje.

U Kraljevo je počela da pristiže pomoć za ublažavanje posledica zemljotresa koji je pogodio taj grad i okolinu i naneo veliku materijalnu štetu. Vlada Srbije odobrila je Republičkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << direkciji za robne rezerve bespovratnu isporuku više od 452.000 crepova, vrednosti oko 14 miliona dinara, kao pomoć stanovništvu opštine Kraljevo.

Uprava za trezor Ministarstva finansija, na zahtev Grada Kraljeva, otvorila je poseban račun za uplatu sredstava za saniranje posledica zemljotresa u tom gradu.

Broj računa - 840-2390740-88

Naziv računa - Grad Kraljevo-sredstva za elementarne nepogode-zemljotres 2010.

Uplate se mogu obaviti na šalterima filijala Uprave, i to bez naplaćivanja provizije, ili na šalterima poslovnih banaka i Pošte Srbije.

Ministarstvo finansija otvorilo je sa svim operaterima mobilne telefonije zajednički broj 1003, za slanje poruka za saniranje posledica zemljotresa u Kraljevu, po ceni od 50 dinara (plus porezi).

Slanjem SMS-a na broj 1003, koji važi za sve mreže operatera - Vip mobil, Telenor i Telekom, za postpejd i pripejd korisnike, svako ko želi može da se uključi u akciju pomoći žiteljima Kraljeva.

Mnogi gledaoci su se tokom večeri javljali RTS-u sa pritužbom da su, kada bi poslali SMS-poruku za pomoć Kraljevu, na pomenuti broj, imali problema.

Pošaljiocima poruke je ili stizala informacija o neuspelom slanju, ili im je sa pripejd računa skidan višestruko veći iznos od naznačenog.

Kod mobilnih operatera, sa čijim predstavnicima je RTS bio u kontaktu, rečeno je da oštećeni treba da se jave korisničkom servisu svoje mreže kako bi bili obeštećeni.

Građevinski materijal, koji je večeras dopremljen u Kraljevo, biće sutra distribuiran preko mesnih zajednica i kancelarije Crvenog krsta. 

Vlada je odlučila da izdvoji dva miliona dinara za izgradnju kuće porodici Stašić iz Kraljeva, čiji su članovi tragično stradali u zemljotresu.

Republičku direkciju za imovinu, Vlada je zadužila da krevete, dušeke, stolice, vrata i grđevinski materijal uskladišten u magacinu u Kragujevcu ustupi Kraljevu. Ugruženom stanovništvu biće predato 10.500 komada konzervirane hrane.   

Ministarstvo prosvete izdvojilo je dva miliona dinara, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja milion dinara, Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbedilo je pomoć u hrani.

Ministarstvo poljoprivrede je preko donatora obezbedilo oko 50 tona šećera, a očekuje da će izdvojiti i oko 28.000 litara ulja, kao i brašno.

Novčanu pomoć ugroženim porodicima danas su uplatili i premijer Mirko Cvetković i ministar Dragan Šutanovac. Premijer je uplatio 105.000 dinara, a Šutanovac ministarsku platu od oko 102.000 dinara.

Vlada Vojvodine uputila je pomoć Kraljevu, vrednu pet miliona dinara. U jednom šleperu su prehrambeni proizvodi i sredstva za higijenu, a u drugom 25.000 litara negazirane mineralne vode.

Pomoć od pet miliona dinara Kraljevu danas je uplatio i Grad Beograd.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da je u tom gradu u toku akcija prikupljanja pomoći u građevinskom materijalu za oštećene objekte.

Tokom noći i jutra u Kraljevu se osetilo nekoliko manjih potresa, što je posledica smirivanja tla, posle jučerašnjeg zemljotresa jačine 5,4 stepena Rihterove skale, u kome su dve osobe poginule, a stotinu povređeno.

Hiljade Kraljevčana noć je provelo van svojih oštećenih domova, kod rođaka i prijatelja, a veliki broj njih prespavao je u automobilima, zbog straha od novih potresa.

Od oko 5.000 prijava građana, Komisija za procenu štete konstatovala je stanje na samo 10 odsto kuća i stambenih zgrada. U naselju Sijaće Polje, zabranjen je ulazak u 50 kuća, a još nekoliko stotina porodica čeka ista sudbina i još jedna noć pod vedrim nebom.

Život u gradu se normalizuje

Inače, život u Kraljevu i okolini se postepeno normalizuje. Svi kvarovi na vodovodnoj mreži su otklonjeni, ali voda i dalje nije za piće, pa se grad snabdeva vodom iz cisterni.

Na sednici Kriznog štaba u Kraljevu, kojoj je prisustvovao i ministar Slobodan Milosavljević, direktor kraljevačkog "Vodovoda" Marko Romčević je rekao da svi korisnici vode sa gradskog vodovoda imaju vodu koja se za sada koristi kao tehnička zbog zamućenosti.

Ceo kraljevački kraj dobio je večeras struju. Popravljena je trafostanica u selu Sirča, u blizini epicentra zemljotresa, koja napaja pet odsto domaćinstava i objekata kraljevačkog područja.

Kraljevačka "Toplana" imala je problema sa manjim kvarovima, od kojih je većina otklonjena.

Vrtići i škole u Kraljevu i okolini nisu radili. Za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji, inače, počeo je jesenji raspust, koji će trajati do 8. novembra.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da postoji mogućnost da u Kraljevu bude produžen raspust, a da će odluka o eventualnom skraćivanju nastavnog programa biti doneta nakon stručnog pregleda i procene oštećenosti školskih zgrada.

Zatvorena je do daljeg Opšta bolnica, a hirurški blok radi u režimu hitnih slučajeva.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kraljevčanima pomoć u hrani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2010

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbedilo je, preko donatora, oko 50 tona šećera, a očekuje i oko 28 hiljada litara ulja za pogođene zemljotresom u Kraljevu i okolini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.