Snažan zemljotres pogodio Kraljevo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažan zemljotres pogodio Kraljevo

KRALJEVO -

Bračni par Natalija i Siniša Stašić stradao je noćas u snažnom zemljotresu čiji je epicentar u okolini Kraljeva. Stašići su bili u svom domu u ulici Dragoljuba Jovičića i u trenutku zemljotresa nalazili su se u spavaćoj sobi na spratu kada se na njih obrušio krov sa krovnom pločom.

Aparati Seizmološkog zavoda Srbije registrovali su noćas u 01.56 snažan zemljotres magnitude 5,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po Rihteru. Epicentar zemljotresa je 10 kilometara severno od Kraljeva, u dolini reke Gruže, kod sela Vitanovac, Vitkovac i Stubal, na putu Kraljevo-Kragujevac. Zemljotres se osetio u rejonu Beograda, samo blago u Novom Sadu, a dopisnici Tanjuga javljaju da se potres jače osetio u Čačku, Kragujevcu, Jagodini, Valjevu, Užicu, ...

Kako je Tanjugu saopšteno iz Zavoda, intenzitet potresa bio je između 7 i 8 stepeni Merkalijeve skale, posle čega je usledilo još desetak naknadnih potresa za pola sata, od kojih je najjači, u 03:45 sati bio 3,2 stepena po Merkalijevoj skali.

Po Rihteru - umeren zemljotre

Potres od 5,0 do 5,9 stepeni Rihterove skale se smatra umerenim. Udar te jačine može teško oštetiti loše izgrađene zgrade u malom području oko epicentra.

Godišnje se u svetu dogodi prosečno 800 zemljotresa te jačine.

Zemljotres je izazvao dosta materijalne štete u samom Kraljevu, na ulicama grada se može videti šut i srča od stakla, a ima i napuklih zidova na zgradama.

Građani Kraljeva kažu da su im podrhtavali prozori, stradali su kuhinjski predmeti, posuđe i sl. Prema nekim izveštajima došlo je do prekida snabdevanja strujom i vodom u pojedinim delovima tog grada, a građani se žale i na prekid telefonskog saobraćaja.

Dopisnik agencije Beta iz Kraljeva javio je da je veliki broj stanovnika Kraljeva, u strahu od zemljotresa, napustio svoje kuće i da stoji ispred zgrada.

U kraljevačkoj Hitnoj pomoći rečeno je da se javilo "dosta povređenih", ali da je uglavnom reč o lakšim telesnim povredama.

Šteta od zemljotresa vidljiva je na mnogim kućama u Kraljevu. Fasade na pojedinim zgradama su ispucale, a na pojedinim zgradama je čak pao deo krova. U mnogim oštećenim kućama nema struje, ali ulična rasveta radi.

Na ulicama su i policijske patrole, ali za sada ni one nemaju podataka o broju povređenih i nastaloj šteti.

Za Radio Novi Sad iz Kraljeva se jutros javio novinar TV "Melos" Igor Tešić:

Potres se snažno osetio i u Kragujevcu. Dopsinica agencije Beta javila je da 12 minuta posle zemljotresa nije bilo struje u širem centru grada, ali da je snabdevanje potom normalizovano.

U Kragujevcu potres nije bio toliko jak kao u Kraljevu, te građani uglavnom nisu napuštali domove. Za sada nema izveštaja o šteti u tom gradu.

Evropski centar za posmatranje zemljotresa je saopštio da su u periodu između 2,11 i 2,45 časova zabeležena još četiri potresa snage oko 2,2 stepena.

Marić: Situacija u Kraljevu pod kontrolom

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić rekao je jutros Tanjugu da je situacija, nakon zemljotresa koji je pogodio Kraljevo i okolinu, u potpunosti pod kontrolom.

Prema njegovim rečima, u dogovoru ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, koji je u Kraljevo došao tokom noći, sa gradskim vlastima, svi su uključeni u saniranje posledica zemljotresa koji je naneo oštećenja na velikom broju objekata, posebno u tri okolna sela.

Potres i u evropskom delu Turske

Manje od dva sata posle jakog potresa u okolini Kraljeva zemljotres sliccne snage pogodio je evropski deo Turske

Potres snage 5,1 stepen pogodio je oblast izmedju Dardanela i grccke granice.

Zemljotres se osetio na 50 kilometara od granice Turske i Grcke, blizu Jedrena, javila je Geolosska sluzzba Sjedinjenih Americckih Drzzava, preneo je B92.

Škole u Kraljevu i okolnim selima danas i sutra neće raditi, a snabdevanje građana će biti potpuno normalizovano. Marić kaže da se u Kraljevu neprestano osećaju novi udari zemljotresa koji se ritmički ponavljaju i nisu jaki.

Zemljotres je najviše štete naneo naselju Grdica gde je poginuo bračni par Natalija i Siniša Stašić. Marić je naveo da su specijalizovane ekipe MUP izvadile njihova tela.

"Ima puno javnih objekata i stambenih kuća koje su oštećene, neke manje, neke više, tokom dana će biti obavljeno snimanje stanja na terenu i utvrđivanje u kojim od tih objekata će biti moguće nastaviti život", naveo je Marić, koji je u Kraljevo doputovao noćas sa ministrom Dačićem.

Specijalizovane ekipe Sektora za vanredne situacije ostaće u Kraljevu, ali ne zato što se očekuju novi udari, rekao je Marić već zbog posla koji u narednim satima treba obaviti.

Gradske službe u Kraljevu i građani tokom jutra uklanjaju štetu nastalu u zemljotresu koji je noćas najteže pogodio taj grad, a pojedini delovi grada i dalje su bez struje, vode i grejanja.

Vozila gradske čistoće odvoze malter, šut, stakla sa prozora i građevinski materijal koji je otpao sa oštećenih zgrada.

Na mnogim prodavnicama razbijeni su izlozi. Lokal "Pasaž" u centru Kraljeva gotovo je potpuno demoliran, a uništen je i putnički automobil na koji se obrušio betonski blok.

Više od polovine Kraljeva nema struju, a pojedini delovi grada su bez vode i grejanja, jer su u zemljotresu popucale vodovodne i toplovodne cevi.

Šteta je pričinjena i na školskim zgradama, Muzičkoj i Umetničkoj školi, a ima oštećenja i u zgradi Opštine.

Dačić obišao Zdravstveni centar i kuću stradalog para

Zemljotres koji je noćas pogodio Kraljevo i okolinu naneo je priličnu materijalnu štetu Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu pa su pojedini delovi, uključujući i porodilište, izmešteni na druge spratove.

Kako je novinarima rekao direktor Zdravstvenog centra Dragan Arsić svi koji ne budu morali da u bolnici danas će biti otpušteni. Postoje prostorije u samom objektu u kojima curi voda ili nedostaju delovi plafona.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je nakon obilaska Zdravstvenog centra došao do ulice Dragoljuba Jovičića u naselju Grdica gde su u svojoj kući poginuli supružnici. Kako javlja dopisnik Tanjuga, specijalizovane ekipe već rade na raščišćavanju i izvlačenju stradalih.

Bračni par Stašić je stradao u svojoj spavaćoj sobi na spratu kada se na njih obrušio krov zajedno s krovnom pločom. Prema priči komšije Ivana Stojnica koji je pokušao da im pomogne sve se dogodilo u samo par sekundi.

On tvrdi da je stradalog čoveka držao za ruku, i kada je pokušavao da ga povuče, obrušio se drugi deo krova koji je ga je poklopio.

Nema panike, ali je šteta velika

U Vitanovcu, mestu epicentra noćašnjeg zemljotresa, nedaleko od Kraljeva, trenutno nema struje ni vode, na mnogim objektima, privatnim kućama i školi, vidljivi su tragovi glavnog udara koji je bio 5.4 stepena Rihterove skale.

Predsednik Mesne zajednice Vitanovac Dragan Ilić rekao je Tanjugu da žrtava, na sreću nema, da ima nekoliko lakše povređenih meštana, ali da je pričnjena velika materijalna šteta.

To mesto ima 850 domaćinstava sa oko 2.000 ljudi, rekao je Ilić i dodao da je šteta zabeležena na oko 70 odsto objekata. On očekuje dolazak gradskih zvaničnika iz Kraljeva sa kojima su, kaže, u stalnom kontaktu.

Ilić, međutim, ne može da kaže ništa više o proceni štete načinjene na objektima.

U samom Vitanovcu, osnovna škola istog naziva, je pretrpela velike štete vidljive spolja, dok njena unutrašnjost pruža tužnu sliku - popucalih zidova, otpale delove plafona, maltera i kreča, popadale školske table i drugog inventarala, popucala stakla.

Direktorka škole Slavica Stanković je Tanjugu rekla da je sreća te ide raspust, ali je izrazila sumnju da će još neko vreme đaci moći da uđu u školu s obzirom na razmere pretrpljenog oštećenja. Prema rečima meštana, noć i jutro nakon zemljotresa im je bilo gore od vremena bombardovanja.

Tokom zemljotresa se, kažu, čula velika buka, činilo se da se on širi u koncentričnim krugovima, a oni koji su bežali iz svojih kuća kažu da su se jedva zadržavali na nogama. Meštani tvrde da panike nije bilo, ali da su, ipak, zabrinuti za decu.

Elektrovojvodina nudi pomoć

Elektrovojvodina je danas ponudila pomoć u snabdevanju električnom energijom preduzeću Elektrosrbija, saopšteno je iz tog preduzeća.

Elektrovojvodina je ponudila operativnu pomoć u vidu mobilnih ekipa, prateće mehanizacije, kao i visokostručnih kadrova, kako bi se što pre uspostavilo nesmetano snabdevanje strujom potrošača sa područja Kraljeva, navedeno je u saopštenju i kako se dodaje Elektrovojvodina je u stalnoj komunikaciji sa Elektrosrbijom.

Prema prvim informacija i svedočenjima meštona najgora je prošla kuća Radovana Tomovića koji je sa suprugom i troje dece uspeo da pobegne. On kaže da je po kući padalo sve što je moglo da padne - od delova plafona, pokućstva i delova nameštaja.

Ta kuća, kažu meštani, više sigurno nije za stanovanje. Tomović je Tanjugu rekao da je decu i suprugu smestio kod strica u neposrednoj blizini, čija kuća je pretrpela nešto manju štetu.

U susednom selu Vitkovac takođe nema struje, ali ima vode, a kako je rekao vlasnik prodavnice u tom mestu Vuković Rade - dok se treslo bilo je opasno, ali je on, na sreću, sa ženom i decom uspeo da napusti kuću.

Vitkovac nije pretrpeo štetu kao Vitanovac, a u zaseocima na putu ka Kraljevu se vide oštećenja na gotovo svakoj kući - popadali su crepovi, terase i odžaci.

Na nekima od njih vlasnici pokušavaju da ponešto poprave i dovedu u red moleći se Bogu da se u narednim danima zadrži lepo vreme, bez padavina, ipak svi oni, očekuju pomoć nadležnih.

Snabdevanje gasom redovno

Javno preduzeće Srbijagas saopštava da je snabdevanje prirodnim gasom Kraljeva i okoline, nakon noćašnjeg snažnog zemljotresa koji je pogodio ovaj deo Srbije, redovno i da se odvija bez ikakvih problema.

Stanje svih gasovodnih objekata u ovom regionu je dobro, a ekipe JP Srbijagas odmah su izašle na teren, kako bi proverile funkcionisanje merno-regulacionih stanica.

Do sada nije uočen ni jedan problem. Nakon ispitivanja svih nadzemnih objekata u Kraljevu i okolini, narednih dana na ovom području biće kompletno ispitane i podzemne instalacije u sastavu gasovodnog sistema Srbijagasa.

Kontrolom će biti obuhvaćeni svi gasovodi visokog, srednjeg i niskog pritiska, koji gasom snabdevaju industrijske kapacitete i domaćinstva na teritoriji grada Kraljeva i okolnih naselja kaže s u saopštenju Službe za odnose s javnošću i marketing Srbijagasa.

Normalizovan saobraćaj u mreži mt:s

Posle zemljotresa koji je pogodio područje Centralne Srbije, infrastruktura Telekoma Srbija ostala je uglavnom neoštećena, što omogućava funkcionisanje fiksne telefonije, dok su u mreži Mobilne telefonije Srbije zabeleženi prekidi u saobraćaju, koji će u potpunosti biti normalizovan u popodnevnim časovima.

Usled nestanka električne energije, tokom noći i u prepodnevnim časovima bio je onemogućen rad ukupno 37 baznih stanica mobilne telefonije, što je delimično remetilo rad mreže mt:s, u razlicitim vremenskim periodima.

Do 12h je uspostavljen rad većine baznih stanica, tako da trenutno samo 3 bazne stanice ne rade, pa se može reći da je stanje normalizovano.

Ekipe Telekoma Srbija od jutros rade na premošćivanju problema u radu mobilne telefonije izazvanog nedostatkom struje.

Zbog bojazni od novih prekida napajanja, u rad se puštaju mobilni agregati na baznim stanicama koje pokrivaju najgušće naseljena mesta, kako funkcionisanje mreže mt:s u narednim danima ne bi zavisilo od eventualno novih prekida električne energije.

Istovremeno, ekipe Telekoma Srbija skeniraju stanje na terenu opštine Kraljevo, kako bi se utvrdilo da li je došlo do prekida bakarnih kablova fiksne telefonije, odnosno eventualnih padova telefonskih stubova.

Bez krađa

U Kraljevu nije bilo kriminalnih radnji, kao što su pljačke prodavnica i stanova, iako je taj grad noćas bio u vanrednoj situaciji pogođen teškim zemljotresom, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Građani nisu prijavili policiji nijedno krivično delo, ali kako je to uvek moguće, pored pripadnika vatrogasnih i spasilačkih jedinica, na licu mesta su bili su i pripadnici Žandarmerije i Uprave policije, rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija.

Oni su tamo poslati upravo iz razloga da se spreče eventualna izvršenja krivičnih dela u uslovima kada je pažnja usmerena na neka druga egzistencijalna pitanja, naglasio je ministar.

"Očigledno da u tom periodu niko nije ni zaključavao stanove pre nego što je izašao na ulicu", dodao je Dačić objašnjavajući da je tokom noćašnje posete tom gradu video ljude koji su noć proveli bukvalno na ulici.

"Ujutru u sedam sati, kada sam krenuo nazad za Beograd, video sam decu koja idu u školu. To je potpuno jedna različita atmosfera i različita percepcija svih tih događaja. Možda taj kraj nije očekivao tako jak zemljotres i ono što je još zanimljivo, zemljotres se jače osetio ka Beogradu nego južno od Kraljeva", napomenuo je ministar.

Znatna šteta i u Čačku

Noćašnji zemljotres, pored velikog uznemirenja stanovništva, pričinio je i znatnu materijalu štetu u Čačku i okolini.

Najviše su stradale starije stambene i pomoćne zgrade na seoskom području oko Mrčajevaca, udaljenom pedesetak kilometara od epicentra kod Kraljeva.

Padao je crep, pucali su zidovi, a oštećeno je i više parkiranih automobila. Zbog jakog potresa ispalo je iz sistema 26 trafostanica, ali su samo tri pretrpele veća oštećenja, pa je nekoliko prigradskih naselja privremeno ostalo bez električne struje.

U samom Čačku opadale su fasade, naročito na višespratnicama, a bilo je dosta lomova stakla i oborenih dimnjaka na kućama.

Posebna komisija gradske uprave tokom prepodneva obilazila je teren, dok će već sutra, kako je Tanjugu izjavio Radomir Kruščić, zadužen za vanredne situacije u Skupštini grada, građevinski stručnjaci utvrditi pravi obim pričinjene štete.

U Zdravstvenom centru su, kako je za Tanjug izjavio direktor Momčilo Spasić, odmah preduzete sve potrebne mere za smeštaj eventualno povređenih.

Lekarima u Stanici hitne pomoći u toku noći obratilo se samo dvoje uznemirenih građana.

Noćašnji žestok potres tla digao je na noge čitav grad. Mnogi su posle prvog udara istrčali iz svojih stanova i kuća, začuli su se alarmne sirene sa automobila i lavež pasa. Srećom, sve se završilo samo na manjoj ili većoj materijalnoj šteti.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.