Izvor: Beta, 03.Nov.2010, 05:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabi potresi posle glavnog udara kod Kraljeva

BEOGRAD, 3. novembra 2010. (Beta) - Jačina noćašnjeg zemljotresa kod Kraljeva je u epicentralnoj zoni bila veća od sedam stepeni po Merkalijevoj skali (5,4 po Rihterovoj skali), procenjuju seizmolozi.

To je agenciji Beta izjavila Slavica Radovanović iz Seizmološkog zavoda Srbije.

Zavod "prikuplja podatke sa mreže seizmografa za jake zemljotrese što najbolje govori o snazi udara kod Kraljeva", rekla Slavica Radovanović koja je direktor Zavoda, dodavši da će se više znati ujutro kada se podaci obrade.

Na seizmografu na brani Gruža je registrovana jačina od 7 stepeni po Meralijevoj skali, a intezitet u epicentralnoj zoni koja je u prečniku od 20 kilometara, najverovatnije je bila iznad 7 stepeni.

Posle glavnog udara koji se dogodio u 01:56 sati, dešavalo se po desetak naknadnih pootresa za pola sata, od kojih je najjači, u 03:45 sati bio 3,2 stepena po Merkalijevoj skali.

Dok još nema sistematizovanih podataka o šteti, Slavica Radovanović je navela da su se u okolini Kraljeva rušili dimnjaci, crep i krovovi, a u Kraljevu su uglavnom padale stvari po stanovima, otvarala se vrata i plakari.

Radovanović je ukazala da je, statistički gledano, mada prema nepotpunim podacima, 19 odsto objekata u kraljevačkom kraju podignuto pre donošenja propisa o aseizmičnoj izgradnji, pre 1970-ih godina. Procena je da bi medju tim obektima moglo biti teško oštećenih od kojih će neki biti za rušenje.

šm
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Zemljotres

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.