Montažne kuće spas za Kraljevčane

Izvor: Politika, 10.Nov.2010, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Montažne kuće spas za Kraljevčane

Zajedno sa koordinatorima iz vlade, gradske vlasti procenjuju koliko bi ovih objekata moglo da se podigne do Nove godine

Predstavnici vlade i opštine Kraljevo razmatraju mogućnost da trajno obezbede porodice koje su ostale bez domova posle zemljotresa u Kraljevu tako što će im sagraditi montažne kuće. Predsednik opštine Kraljevo Ljubiša Simović potvrdio je za „Politiku” da se, zajedno sa koordinatorima iz vlade, prave procene koliko bi montažnih kuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << moglo da se podigne do Nove godine.

„Tako bi se na vreme obezbedili ljude koji su ostali bez kuća u predgrađima i u selima i trajno rešilo njihovo stambeno pitanje. Kuće bi bile podignute na istim lokacijama gde su bili uništeni domovi. Uglavnom su to siromašniji sugrađani. Neophodno je da kao grad i država izađemo u susret tim ljudima”, rekao je Simović, ukazujući da je najveća prednost montažnih kuća što se brzo grade i što je reč o trajnom smeštaju.

Gradonačelnik Kraljeva je ukazao da još nije sačinjenna analiza koliko je porodica koje žele da im se na takav način reši stambeno pitanje, već da je reč o mogućnosti da se zbrinu uoči i tokom nadolazeće zime. On je podsetio da je ukupan broj prijavljenih oštećenih kuća i stambenih zgrada dostigao 16.000.

– Za sada je komisija ocenila da 1.000 stambenih objekata nije za upotrebu i posebno ćemo biti fokusirani na njih – precizirao je Simović.

Najveći proizvođač montažnih kuća na području bivše SFRJ, „Špik iverica”, spreman je da u Ivanjici, gde se još tridesetak manjih firmi bavi ovim poslom, organizuje dnevnu proizvodnju od pet kuća za područje Kraljeva. Milić Spasojević, direktor firme „Špik iverica”, kojom gazduje italijanska grupa „Fantoni”, potvrdio da je imao kontakte sa ministarstvima finansija i prostornog planiranja.

– „Špik iverica” je spreman da isporuči kuće stambene površine oko 60 metara kvadratnih. Mesečno je moguće napraviti oko 150 takvih objekata. Takođe smo spremni da budemo nosioci tog posla u Ivanjici – da okupimo sve manje firme iz ove delatnosti i napravimo grupaciju za interventno reagovanje u ovoj vanrednoj situaciji – kazao je Spasojević.

Svi ti objekti, nastavlja on, bili bi kompletno napravljeni – sa temeljima, podovima, sanitarijama, po principu „ključ u ruke”. Sve izuzev nameštaja. Cena jedne takve montažne kuće bila bi oko 22.000 evra plus PDV, mada, napominje direktor, taj iznos zavisi od obima posla. Ako narudžbina bude velika, sledovao bi popust. Takođe, moguće je te kuće praviti tako što bi temelje ili deo završnih radova na njima obavljale određene firme iz Kraljeva i regiona, što bi smanjilo cenu i istovremeno omogućilo da ivanjička dnevna proizvodnja bude skoro udvostručena.

A. Apostolovski

B. Pejović

------------------------------------------------

Mionici isporučili 150 montažnih objekata

– Budući da su naši objekti prepoznatljivi po visokoj otpornosti na potrese i visokobezbednosnom faktoru kad su u pitanju seizmološki propisi, pre dve godine jedan broj montažnih kuća prodali smo u Italiji kad se u centralnoj oblasti dogodio zemljotres. Takođe, za područje Mionice zahvaćeno potresom isporučili smo 150 montažnih objekata – napomenuo je direktor firme „Špik iverica”.

------------------------------------------------

Najbolje rešenje za seoska domaćinstva

Predsednik Inženjerske komore Srbije i nekadašnji ministar građevine Dragoslav Šumarac rekao je da je podizanje montažnih kuća jedno od najboljih rešenja za zbrinjavanje građana koji su ostali bez svojih domova.

– U svakom pogledu jeftinije su nego da se gradi klasično. One su energetski bolje od klasične gradnje. Povoljnije je takođe što će biti postavljene na istom placu gde su se nalazile porušene kuće. Teško je raseliti ljude sa svojih imanja ili ih voditi u kolektivne centre. Dolazi zima, treba obezbediti krov nad glavom – ukazao je Šumarac.

On je rekao da je Inženjerska komora poslala iskusnu ekipu u Kraljevo da proceni objekte za kolektivno stanovanje koji su najugroženiji.

– Reč je o petnaestak višespratnica koje su pregledane i treba videti da li uz rekonstrukciju mogu da se koriste ili moraju da se ruše – dodao je Šumarac, koji je boravio u Kraljevu sa ministrom za lokalnu samoupravu Milanom Markovićem koji u ime vlade koordinira sve aktivnosti u pružanju pomoći području Kraljeva.

objavljeno: 10.11.2010.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Tadiću, daj za Kraljevo više nego za gej paradu!

Izvor: Press, 10.Nov.2010

Bila bih presrećna kada biste podržali ljude kojima su u zemljotresu srušene kuće većim novčanim iznosom od onoga koji ste izdvojili za gej paradu Folk diva Seka Aleksić ispunila je obećanje - posetila je Kraljevo i dovezla dva šlepera crepa, šleper...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.