Izvor: B92, 18.Nov.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevu stigla pomoć Beograda

Kraljevo -- Žiteljima Kraljeva, koji je početkom novembra pogodio zemljotres, stigla je tokom dana humanitarna pomoć iz Beograda.

U Kraljevu i dalje ne rade neke škole, tako da će učenici tek naredne nedelje u školu. Volonteri se i dalje odazivaju da pomognu, pristiže pomoć.

Danas su dopremljeni i kontejneri, donacija Grada Beograda, koja je najviše obradovala stanovnike bez doma.

Iz robnih rezervi Beograda upućene su osnovne životne namirnice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vrednosti od milion dinara, 3.000 litara ulja i 3.000 kilograma šećera, 1.000 kilograma soli, 15.000 konzervi mesnog nareska, kao i voda za piće.

Konvojem od 16 kamiona u Kraljevo je dopremljen građevinski materijal, dok je železničkom kompozicijom stiglo 20 privremenih mobilnih stambenih jedinica.

To je deo ukupne pomoći vredne 15,1 milion dinara, dok će stanovnicima Kraljeva sutra biti poslat ostatak planirane pomoći.

Kraljevu će iz Beograda stići ukupno 37 šlepera građevinskog materijala u vrednosti oko sedam miliona dinara.

Prema saopštenju, jedan šleper sadrži 25 tona cementa, 3.340 građevinskih blokova i 8.192 cigle.

Kompanija "Imlek" odazvala se pozivu grada Beograda i žiteljima Kraljeva će pokloniti 10 tona mleka u vrednosti 750.000 dinara.

Prilikom istovara mobilnih kućica na železničkoj stanici, gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je zahvalio gradu Beogradu i gradonačelniku Draganu Đilasu na brzoj i efikasnoj pomoći.

"Grad Beograd je, kako i priliči prestonici, u prvim danima posle zemljotresa uputio novčanu pomoć od pet miliona dinara, a sada nastavlja da pomaže u onome što je najpotrebnije. To su građevinski materijal i mobilne stambene jedinice, kako bi meštani Kraljeva zimu dočekali pod krovom", rekao je Simović.

Dežer: EU pomaže u obnovi Kraljeva

Evropska unija pomaže Srbiji u obnovi u zemljotresu porušenih kuća u Kraljevu, i povodom toga je održan sastanak ambasadora Unije koji se nalaze u Beogradu, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

On je rekao da ambasadori EU izražavaju solidarnost sa stanovnicima Kraljeva, kao i da su na sastanku pohvaljene srpske vlasti zbog brze reakcije nakon zemljotresa.

Dežer je naveo da je imao sastanak sa gradonačelnikom Kraljeva i sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanom Markovićem, da bi se koordinisala situaciju na terenu i videlo šta su potrebe ljudi na terenu.

"Oko hiljadu kuća je oštećeno, kao i i škole i bolnice. Mi smo već poslali četvoricu inženjera da daju ocenu štete i procene šta bi moglo da se uradi za vraćanje života u normalu", rekao je šef delegacije EU.

On je kazao i da je na sastanku ambasadora EU dogovoreno da se pripreme projekti u slučaju da bude potrebno da se organizuju tenderi za popravke i da se aktiviraju infrastrukturni programi za pokretanje fondova.

"Zajedno sa Nemačkom smo poslali 40 hiljada evra za građevinski materijal, a nemački i austrijski ambasadori su pisali njihovim kompanijama u Srbiji da vide da li mogu da se obezbede neka sredstva i iz privatnog sektora", naveo je Dežer.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.