Kraljevo: Najzad pomoć selima

Izvor: TvojPortal.com, 29.Jul.2011, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo: Najzad pomoć selima

Bizlife.rs Milan Marković, ministar za lokalnu upravu, u četvrtak konačno obećao pomoć selima oko Kraljeva. Čačak i Knić podeliće 50 miliona dinara. Prva uplata u avgustu.


Vlada Srbije pomoći će u obnovi kuća oštećenih u zemljotres koje se nalaze na teritoriji Čačka i opštine Knić. Ovo je u četvrtak, prilikom sastanka sa Velimirom Stanojevićem, gradonačelnikom Čačka, i predsednikom opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Knić Borislavom Busarcem, rekao ministar Milan Marković.

Od premijera Mirka Cvetkovića, pre dva dana Marković je dobio nalog da se, pored obnove kuća u Kraljevu, uključi i u obnovu domova rubnih sela. Čačak i Knić će od Vlade Srbije ukupno dobiti 50 miliona dinara

- Prema kriterijumima Vlade Srbije, samo one kuće u kojima ljudi žive mogu da uđu u program obnove - rekao nam je gradonačelnik Stanojević. - Čačak ima urađen izveštaj stručne komisije koja je procenjivala štetu na 395 objekata, ali ćemo uskoro formirati drugostepenu komisiju koja će ponovo detaljno odraditi ovaj posao u skladu s tim kriterijumima.

Grad Čačak će, kako kaže Stanojević, od Vlade dobiti oko 30 miliona dinara. Prvih 20 miliona već početkom avgusta biće uplaćeno na račun grada, a ostatak novca biće doniran u septembru. Ministar Marković je obećao i da će iz budžeta svog ministarstva takođe obezbediti dodatnih pet miliona dinara za posebnu kategoriju socijalno ugroženog stanovništva na području koje je bilo pogođeno zemljotresom, a koje pripada Čačku.

Prema rečima predsednika Busarca, na teritoriji opštine Knić, prema preliminarnom izveštaju opštinske komsije, oštećeno je oko 400 objekata, a prva procena je da je pričinjena šteta od oko 30 miliona dinara. On, međutim, ističe da su u prvom izveštaju popisani svi objekti, a ne samo oni za stanovanje, koji će ući u program pomoći Vlade.

- Ministar nam je obećao da ćemo dobiti od 20 do 25 miliona dinara. Prva sredstva stižu u avgustu, a konačno ćemo zaokružiti priču u septembru - kaže Busarac. - Formiraćemo drugostepenu komisiju koja će imati zadatak i da razmatra pritužbe i žalbe građana.

I Stanojević i Busarac smatraju da će ova pomoć Vlade biti sasvim dovoljna da se obnove domovi unesrećenih ljudi, i da će taj posao biti završen pre zime.

Prekid štrajka
Posle sastanka sa ministrom, gradonačelnik Velimir Stanojević obišao je Miloja Stevanovića iz Kačulica, koji je uz podršku meštana na međi Čačka i Kraljeva devet dana štrajkovao glađu jer nije dobio ni dinara za obnovu kuće oštećene u zemotresu. Pošto mu je gradonačelnik preneo obećanja o pomoći Vlade, Stevanović je prekinuo štrajk.

pomoćkraljevo
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.