Kraljevo: Još sedam škola proradilo

Izvor: B92, Tanjug, 18.Nov.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo: Još sedam škola proradilo

Kraljevo -- Nastava u Kraljevu će biti normalizovana u još sedam osnovnih i srednjih škola koje su oštećene u nedavnom zemljotresu.

Prvobitno je bilo planirano da danas đake primi devet škola, ali su dve gradske osnovne škole zahtevale pisane dokumente o bezbednosti objekata.

Načelnik Školske uprave za Raški okrug Žarko Milosavljević izjavio je za B92 ranije da je nadležna komisija procenila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da u 9 školskih zgrada nema oštećenja koja bi mogla ugroziti bezbednost dece.

Milosavljević podseća da se nastava za sada ne može sprovoditi u 31 školi, koju pohađa trećina kraljevačkih đaka.

"U školskim klupama će biti 9.774 učenika, a u školu neće iči još 6.688 učenika. Svi objekti su statički bezbedni tako da mogu primiti decu u školu, ali posle određenih intervencija. Mi sve radimo da normalizacija sistema bude uspostavljena do kraja ove sedmice”, kaže Milosavljević.

Procenjuje se da je u Kraljevu i okolini u zemljotresu oštećeno oko 16.000 objekata, od kojih više od 9.000 čine kuće i stambene zgrade.

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je prisustvovao sednici gradskog Kriznog štaba, izjavio je da nijedan građanin Kraljeva zimu ne sme dočekati na ulici.

"Sada je veoma važno da što pre izgradimo te ekološke kuće, koje će trajati sto godina. Za to je potrebno da što pre građevinske komisije utvrde stepen oštećenja, a za to je sada najurgentnije da u Kraljevo dođu mnogi inženjeri sa potrebnom licencom. Treba ih nekoliko desetina još. Posao gradnje i sanacije se već priprema”, kaže Tadić.

Tadić je apelovao na maksimalan nadzor inspekcijskih službi, kako ne bi došlo zloupotreba u raspodeli pomoći građanstvu pogođenom zemljotresom.

Registrovano 359 zemljotresa

Aparati Republičkog seizmološkog zavoda registrovali su tokom noći u regionu Kraljeva slabiji zemljotres magnitude 2,4 po Rihteru. Potres se dogodio u 23.55.

Nakon glavnog udara, koji se u regionu Kraljeva dogodio 3. novembra, a čija je magnituda iznosila 5,4 jedinica Rihterove skale, registrovana je serija naknadnih potresa.

Magnitude ovih zemljotresa su bile u rasponu od 1,0 do 4,4 jedinica Rihterove skale. U periodu do 15 časova 17. novembra, registrovano je 359 zemljotresa u istom epicentralnom području
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije,   Raška

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Učenici se vratili u sedam škola u Kraljevu

Izvor: S media, 18.Nov.2010

Počela nastava u još pet osnovnih i dve srednje škole u Kraljevu. Najvažnije da svi učenici što pre budu u školama, poručio ministar Žarko Obradović...Đaci kraljevačkih škola vraćaju se na nastavu, ali još uvek jedna trećina učenika nema uslova...Iako je bilo najavljeno da će u Kraljevu...

Nastavak na S media...

Dve osnovne škole i pored najave danas ne rade

Izvor: NaDlanu.com, 18.Nov.2010

KRALJEVO, 18. novembra 2010. (Beta) - U Kraljevu je jutros počela nastava u sedam, umesto u devet osnovnih i srednjih škola kako je to bilo najavljeno. Nastavnička veća i školski odbori dve gradske osnovne škole - "IV kraljevački bataljon" i "Svetozar Marković", juče su odlučili da bez pisanih...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.