Grade se nove kuće u Kraljevu

Izvor: Politika, 10.Nov.2010, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grade se nove kuće u Kraljevu

Draganu Radosavljeviću, iz Vitanovca kod Kraljeva humani ljudi započeli gradnju novog doma. – Vlada Srbije sinu stradalih Stašića kupuje montažni objekat

Vitanovac kod Kraljeva – U selu Vitanovac, udaljenom desetak kilometara od Kraljeva, gde je bio epicentar najjačeg zemljotresa, od juče je pravo gradilište. Snažnom građevinskom mašinom uklanjaju se zidovi u potresu teško oštećene kuće sedamdesetšestogodišnjeg Dragana Radosavljevića. Na istom placu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i temelju koji je ostao čitav za tri nedelje biće podignuta nova prostrana i komforna kuća.

U novu kuću uskoro će biti useljen i Ivan Stašić, sin stradalih Siniše i Natalije Stašić iz Grdice kod Kraljeva. Tako će biti ostvareno obećanje vlade, odnosno premijera Mirka Cvetkovića.

– Stašić je odlučio da umesto gradnje nove kupi montažnu kuću. Vlada Srbije je uplatila dva miliona dinara i ja ću mu taj novac danas predati – objašnjava nam Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva

Kuću u Vitanovcu za Dragana Radosavljevića gradi Zoran Gočanin, poznati građevinski stručnjak iz Vrnjačke Banje.

– Kao što sam vam pre nekoliko dana rekao, ja i moja supruga Marina smo se odlučili na to kada smo videli jad i nesreću mnogih ljudi. Otišao sam odmah u Štab za vanredne situacije sa predlogom da o našem trošku podignemo kuću sinu stradalih Stašića, ali mi je rečeno da će to učiniti država. Zato sam zatražio da mi kažu gde i kome drugom da gradim. Radim projekat, a angažovani radnici i mašine raščišćavaju teren da bi održali reč i ispunili obećanje kada je u pitanju rok – kaže za „Politiku” Gočanin.

Na plac je već dopremljen cement, doznajemo da u toku dana stiže i drugi građevinski materijal, a od sutra još brojnija ekipa majstora.

Dragan Radosavljević, vlasnik kuće koju ruše i buduće koja se gradi, nudi majstore i pridošlice hranom i pićem, čas se smeje, čas zaplače... Razumljivo je to, jer se starini za proteklih pet, šest dana mnogo toga, kao nikad u životu, krupnog dešavalo. Od nesreće u kojoj je jedva izvukao živu glavu i pomisli šta će i kuda dalje do, ipak, sreće u nesreći, jer su se pojavili dobri ljudi.

– Te noći bio sam sam u kući, supruga Olga mi je umrla pre godinu dana, a dve ćerke, zetovi, unuci i praunuci žive u dva susedna sela. I njima je zemljotres narušio kuće, ali manje. Spavao sam kada je sve počelo da se ruši. Na mene je pao veliki orman, nekako sam se izvukao, a da bi kroz prozor izašao iz kuće pomogao mi je sestrić Dragoljub Kostić. Sada sam se kod tog sestrića smestio i nešto stvari kod njega i komšija preselio – priča nam Dragan Radosavljević.

Pitamo ga da li je, ipak, zadovoljan, budući da će se verovatno i pre zime useliti u novu kuću.

– Šta da vam kažem, 30 godina sam radio u „Magnohromu” i od majstorske plate gradio ovu kuću koja je stradala. Sada sam ne bih mogao ništa. Ne znam, ne umem da nađem reč zahvalnosti... Eto, hvala im, hvala od srca ... – priča kroz suze Dragan Radosavljević

Miroljub Dugalić

objavljeno: 10.11.2010.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.