Dulić: Sanacija štete iz rezerve

Izvor: B92, 03.Nov.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Sanacija štete iz rezerve

Beograd -- U budžetu trenutno nema para za sanaciju štete od zemljotresa u Kraljevu, ali će novac za to biti obezbeđen iz budžetske rezerve, kaže Oliver Dulić.

Predsednik komisije Vlade Srbije za elementarne nepogode Oliver Dulić izjavio je da će pre zime biti završene najhitnije popravke štete izazvane zemljotresom u Kraljevu, a ostale u narednim mesecima i da gradjani ne bi trebalo da brinu jer će im država pomoći.

"Nažalost, u ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trenutku u budžetu za to nema para jer smo sve pare koje su u budžetu namenjene za elemetarne nepogode potrošili letos na saniranje posledica poplava, ali ćemo svakako iz budžetske rezerve u okviru nadležnosti Ministarstva finansija morati da obezbedimo sredstva da se ljudima pomogne sada, kada im je najpotrebnije i najteže", rekao je Dulić.

Dulić je rekao da je danas teško proceniti materijalnu štetu, ali da je to moguće uraditi brzo, i da će se komisija sastati kada bude imala prve procene i razmatrati načine pokrivanja štete.

Dulić je istakao da će uklanjanje posledica zemljotresa "biti šansa za domaću građevinsku operativu" i naveo da se u ovakvim slučajevima primenjuje hitna procedura za javne nabavke.

"Očekujemo da pre zime možemo da pokrijemo ono što je najhitnije a da u narednim mesecima popravimo sve što može da se popravi iz pomoći države", naveo je Dulić, koji je i ministar životne sredine i prostornog planiranja.

"Država svakako mora da pomogne svima kojima je zemljotres naneo materijalnu štetu. Stručnjaci moraju da utvrde kolika je šteta i u tome očekujemo saradnju lokalnih samouprava, jer mora tačno da se utvrdi šta je stradalo na objektima visokogradnje i niskogradnje i kada se napravi listing štete potrebno je razgovarati o tome kako da se to finansijski pokrije", rekao je Dulić.

Naveo je da će se o posledicama zemljotresa razgovarati sa predstavnicima Grada Kraljeva i opština koje su pretrpele štetu i istakao da će pomoć, kada bude utvrdjena šteta, brzo biti isporučena gradjanima.

Dulić je rekao da su na terenu ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije MUP-a, kao i da bi u procenu štete trebalo da se uključe i lokalne samouprave.

"Sve radimo timski i to može da se uradi brzo", rekao je Dulić.

Pratite specijal: NIS na berzi
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije,   Zemljotres

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.