Dočekuju zimu u kontejneru

Izvor: Press, 26.Nov.2010, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dočekuju zimu u kontejneru

U Kraljevo stiglo 25 stambenih kontejnera. Neki kontejneri ne mogu da budu postavljeni zato što su male parcele u dvorištima u kojima su oštećene kuće
Devetočlana porodica Savić iz Kraljeva od prekjuče živi u kontejneru. Kuća Jovana Savića predviđena je za rušenje zbog teških oštećenja u zemljotresu.

Savići su bili na spisku prioriteta da privremeno na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << korišćenje dobiju stambeni kontejner.
- Zadovoljan sam, dobro je. Bolje išta nego ništa, jer smo dvadeset dana živeli pod vedrim nebom i najlonom. Sada će i struju da nam uvedu, a grejalica je tu da nas zagreje - kaže Jovan Savić.
U Kraljevo je dopremljeno 25 kontejnera, a postavljeno devet. Većinu je obezbedio grad Beograd, tri kontejnera donirala je opština Zemun, a preostale firma „Evromodul" iz Beograda. Stambeni kontejneri postavljeni su u ulicama Dositejevoj, Đure Đakovića, Karađorđevoj i Titogradskoj u gradu, kao i u selima Oplanići, Ratina, Drakčići i Sirča. Na pojedinim lokacijama postavljanje stambenih kontejnera je veoma otežano, čak nemoguće, zbog dimenzija.
- Za postavljanje kontejnera potrebno je omogućiti adekvatan prilaz, postaviti podmetače, uraditi nivelisanje. Neophodno je i da ulica bude dovoljno široka da do dvorišta, gde treba postaviti kontejner, može da dođe vučni voz ili dizalica. Kontejneri su dimenzija šest puta tri metra, a slobodan prostor za postavljanje kontejnera mora da bude sedam puta četiri - objasnila je Jasminka Jovanović, član Operativnog štaba.

Jovanovićeva kaže da ima 12 lokacija sa spiska za prioritete, na kojima je nemoguće postaviti kontejnere.
- Najveći problem je što ima onih koji ne žele da idu iz svojih kuća i iz dvorišta, iako smo im omogućili alternativni smeštaj, sa odličnim uslovima. Imamo dovoljno takvih smeštajnih kapaciteta. Pokušali smo da im objasnimo da tehnički nije moguće postaviti kontejner, ni danas ni sutra. Tim porodicama obezbedili smo šatore - kaže Jovanovićeva.
U Operativnom štabu kažu da je obezbeđeno 40 šatora, a da uskoro u Kraljevo stižu još dva šlepera sa ukupno 80 šatora za stanovanje. Upućen je i poziv donatorima da obezbede i kamp-prikolice.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.