Analize u tri zgrade posle zemljotresa

Izvor: Blic, 16.Nov.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analize u tri zgrade posle zemljotresa

KRALJEVO - Iako su postali beskućnici, jer im je pre 12 dana zgrada uništena i moraće da bude srušena do temelja, zaposleni u Zavodu za javno zdravlje iz Kraljeva, koji brinu o zaštiti zdravlja žitelja Raškog okruga, uspeli su da se organizuju i sa tri lokacije za deset dana krenu da rade sa više od 90 odsto kapaciteta.

Iako su pojedina isturena odeljenja u seoskim školama od juče otvorena za rad, Zavod za javno zdravlje iz Kraljeva još nije odobrio da se voda iz seoskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vodovoda u ovim školama koristi za upotrebu. Njihove ekipe su neprestano na terenu i najkasnije do ponedeljka, kada se očekuju rezultati svih analiza, i hemijskih i bakterioloških, deca će piti flaširanu vodu koju će za škole obezbediti krizni štab. Inače, samo juče je urađeno 70 uzorkovanja vode iz kraljevačkog vodovoda, a rezultati kažu da bez problema može da se koristi. Pod kontrolom je i slučaj trovanja više ljudi iz Novog Pazara koji su se zarazili na porodičnom slavlju. Sva dijagnostika za građane koju obavlja Zavod takođe se obavlja redovno. Prate se i učestali slučajevi besnila u okolini, radi socijalna medicina...

– Moramo da temeljno prekontrolišemo vodovode, jer postoji opasnost da se fekalne vode pomešaju s izvorištima i da dođe do zagađenja. Dok ne budemo imali analize, deca neka piju flaširanu vodu – kaže dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda – u hodniku smo zgrade dečjeg dispanzera koji je pretvoren i u veliko gradilište, ali i u košnicu u kojoj su na sve strane epruvete, retorte, kompjuteri...

– Sreća u nesreći je da nam je najvažnija oprema ostala netaknuta, tako da možemo da radimo. Za minut smo se sa našim kolegama iz ZC "Studenica” dogovorili da nam ustupe deo prostora iako su i oni stradali jer im je Internistička bolnica potpuno propala i morali su da je isele i ovde smo preselili većinu naših centara. Hemijsko-toksikološku laboratoriju smo preselili u Specijalistički veterinarski institut u Ribnici koji nam je takođe velikodušno otvorio vrata i tamo ćemo biti dok ne sredimo prostor koji je u okviru Fabrike vagona, ali sada nije pogodan da u njemu radimo. Ono što je najvažnije je da radimo sa više od 90 odsto kapaciteta i da pokrivamo sve ono što je krucijalno za zdravlje građana ovog regiona – kaže dr Aleksandar Macan, direktor kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Iako su i njih muke zadesile, kolege iz ZC "Studenica” ustupile su stručnjacima Zavoda deo nedavno renovirane zgrade dečjeg dispanzera.

– O tome ne treba pričati. Važno je da vidimo kako ćemo i mi i oni da se vratimo u normalan rad što pre – kaže dr Dragan Arsić, direktor ZC Studenica.

Ova ustanova koja sa svojim ambulantama i pridruženim bolnicama pokriva područje od skoro 250.000 stanovnika ostala je bez internističke bolnice jer su inženjeri rekli da nije za upotrebu.

– U međuvremenu smo bez skoro 600 kreveta, da ne govorim o tome da smo sve specijalističke ambulante morali da raseljavamo po hirurškoj bolnici. Molim zato građane za strpljenje. Na svakom ulazu non-stop dežuraju službe koje će ih upućivati gde je šta od ambulanti preseljeno. Molim i za strpljenje zbog odluke koju ćemo morati da donesemo, a to je da ograničimo broj poseta, pa će recimo hirurgija primati posete jednog, a interna drugog dana, jer moramo da smanjimo pritisak na ovu zgradu – kaže dr Arsić.

Po rečima narodnog poslanika Jovana Nešovića, država će morati hitno da napravi plan kako da podigne novu zgradu Zavoda za javno zdravlje.

– Oni ovako mogu da rade, ali i njihovim kolegama ovde treba prostora. Zato ćemo do kraja sedmice imati sastanak sa resornim ministrima da se dogovorimo i da se, ako bog da, iduće godine vidimo u novoj zgradi Zavoda – kaže Nešović.

Dr Arsić kaže da će rekonstrukcija Internističke bolnice, a potom i ostalih delova Zdravstvenog centra "Studenica” biti tema i međunarodne donatorske konferencije koju priprema država.

Banke da ukinu proviziju

Zaštitnik građana Saša Janković apelovao je na banke da ne naplaćuju bankarsku proviziju prilikom uplate pomoći na žiro-račun za postradale u zemljotresu u Kraljevu.

„Naplata provizije za uplatu na humanitarni račun deluje gotovo cinično", naveo je Janković. On je dodao da to podriva i ugled banaka koje to rade.

Pomoć stiže sa svih strana

Brojne ustanove, preduzeća i pojedinci iz mnogih gradova i juče su uputile pomoć Kraljevu. Muftija beogradski Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić obišao je Kraljevčane i obećao pomoć koja će stići danas, na Kurban-bajram. Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca izvešće četiri predstave kao prilog humanitarnoj akciji za pomoć Kraljevčanima. Kredi agrikol banka omogućila je svojim klijentima koji su pretrpeli štetu prilikom zemljotresa, a u toj banci imaju gotovinski, potrošački ili auto kredit, da ukoliko imaju problema sa vraćanjem kredita dobiju grejs period od šest meseci, kao i specijalan gotovinski dinarski kredit uz kamatu od 12,48 odsto. Kompanija OMV donirala je 300.000 dinara u bonovima za gorivo koji će koristiti Krizni štab u Kraljevu...
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bolnica pred rušenjem

Izvor: Politika, 16.Nov.2010

U zemljotresu teško oštećene dve kraljevačke zdravstvene ustanove koje pomoć očekuju od resornog ministarstva..Kraljevo – Zgrada kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje, kako su i stručnjaci procenili, sklona je padu zbog velikog oštećenja posle zemljotresa. Međutim, i u takvoj opasnosti zaposleni...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.