800 knjiga za biblioteku u Kraljevu

Izvor: B92, 25.Jan.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

800 knjiga za biblioteku u Kraljevu

Biblioteci "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva uručeni su danas paketi sa oko 800 knjiga, koje su u okviru akcije "Knjige za Kraljevo" sakupili članovi Srpskog književnog društva (SKD).

Knjige su poslednja dva meseca sakupljane u prostorijama SKD-a, u znak podrške kraljevačkoj kulturi posle zemljotresa, a pakete je upravi biblioteke predao predsednik Upravnog odbora SKD-a Milovan Marčetić.

Marčetić je prilikom predaje knjiga rekao da knjige "ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu da posluže za odbranu od kiše, snega, vatre i zemljotresa, ali su odličan materijal za građenje kuća u kojima se čuva duh i pismenost ljudi i naroda, u kojima se jezik i kultura brane od zaborava, čuvaju znanja prošlosti i iz kojih se slute buduća vremena i gledaju nepoznata, golim okom nedosežna prostranstva".

"Zato je kuća od knjiga, kuća jednako važna kao i kuća od cigala i često trajnija", kazao je on i dodao da je to razlog akcije kojom su želeli da na simboličan način umanje štetu koju je zemljotres naneo kulturi Kraljeva.

Marčetić je izrazio želju da se akcija "Knjige za Kraljevo" pretvori u trajnu akciju sakupljanja knjiga za biblioteke u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.