Izvor: eKlinika.rs, 18.Nov.2023, 14:32

Zubi se kvare zbog loše higijene, ali i nekih navika koje treba izbegavati

Zubi se uglavnom kvare zbog loše higijene, ali stomatolozi naglašavaju da su oštećenja zuba i desni često posledica loših navika. I pored redovnog pranja zuba, suviše tvrda četkica za zube, led, pa i grickanje noktiju, mogu da dovedu do kvara i problema sa desnima. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, samo 16,5 odsto stanovnika ima svoje zube, a 700.000 građana nijedan zub.
Grickanje leda Dr Natalie Peterson profesor stomatologije na Univerzitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << u Minesoti naglašava da neke osobe imaju ružnu naviku da pri konzumaciji pića sa dodatkom leda i grickaju led.
– Led je čvrst i hladan i može jako da ošteti zube i posebno već postojeće plombe – upozorava dr Peterson.
Grickanje noktiju Stomatolog dr  Jennifer Soncini sa Boston University naglašava i da grickanje noktiju može biti uzrok problema sa zubima.
– Ova ružna navika oštećujete zubnu gleđ, koja štiti zube od karijesa, erozije, infekcija i osetljivosti na hladnu, toplu ili slatku hranu. U isto vreme, moguće je da bakterije preko noktiju dalje prodru u organizam i dovedu do komplikacija – kaže dr Soncini.
Otvaranje flaša zubima Ljudski zubi su veoma jaki, ali ne mogu da budu zamena za otvarač za flašu. Zubi su jaki i veoma izdržljivi, ali nisu namenjeni za otvaranje flaša, cepanje pakovanja ili žvakanje tvrdih predmeta. Stomatolozi navode da sve ove nesmotrene navike mogu dovesti do bola, povreda zuba i zubnih kanala i u krajnjem slučaju vađenja zuba.
Gumene bombone Slatkiši, a posebno lepljive gumene bombone mogu u bitnoj meri oštetiti zube. Posle konzumacije ovih bombona, komadići se mogu zadržati u prostoru između dva zuba i izazvati karijes. Po zdravlje zuba od slatkih, pogubniji efekat imaju kisele gumene bombone. Ovi slatkiši se lako lepe za zubnu podlogu, pa je posle konzumacije neophodno detaljno čišćenje zubnim koncem i pranje zuba četkicom.
Četkica za zube sa previše tvrdim vlaknima Neodgovarajuća četkica za zube može usloviti mnogo problema. Stomatolozi uglavnom preporučuju četkice za mekšim vlaknima. Tvrde i srednje tvrde četkice za zube mogu vremenom da dovedu do oštećenja desni. Ove četkice mogu da deluju kao abrazivno sredstvo i istanje zubnu gleđ.
Duvan Stomatolozi naglašavaju da konzumacija duvana u bilo kojem obliku štetno deluje na celokupno zdravlje, pa i na zdravlje zuba. U najlakšim slučajevima zubi će poprimiti zbog duvana tamniju boju. Stručnjaci upozoravaju da je duvan i jak faktor rizika koji može dovesti do karcinoma. Oralni karcinom je vrsta raka koji pogađa tkiva u ustima. Maligne promene mogu zahvatiti usne, desni, jezik, nepce.
Loša higijena zuba Dobra higijena zuba i usne duplje je bitna za zdravlje zuba, ali i celokupno telo. Bakterije koje se talože u usnoj duplji i zubima mogu da dovedu do oštećenja i vitalnih organa. Stručnjaci preporučuju da svako jutro i veče četkicom i koncem održavamo dobru higijenu. Naglašavaju da ne idemo na spavanje pre nego što operemo zube.
Članak Zubi se kvare zbog loše higijene, ali i nekih navika koje treba izbegavati se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.